2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 17:25

Külföld

Az ENSZ BT elé vinné az Egyesült Államok Venezuela ügyét

Az amerikai határozattervezet a dél-amerikai ország vezetését tisztességes választások megtartására és a humanitárius segélyszállítmányok befogadására szólítaná fel. Az Egyesült Államok alelnöke közben arra kérte szövetségeseit, hogy fagyasszák be Venezuela állami olajcégének külföldi vagyoneszközeit.

  • Az ENSZ BT elé vinné az Egyesült Államok Venezuela ügyét

A hétvégén a venezuelai határokon zavargások törtek ki a segélyszállítmányok bejuttatása miatt. Legalább 30 ember meghalt és több százan megsebesültek. A határállomáson könnygázt is bevetettek, aminek következményeként szombaton megindult egy dezertálási hullám a venezuelai katonák és rendőrök körében. Ezért az összes határt lezárták. A kolumbiai bevándorlási hivatal adatai szerint eddig mintegy 326-an szöktek át az országba. Ezért hétfőre összehívták Bogotába a limai csoport tagjait, hogy a kialakult helyzetről tárgyaljanak.

A 14 amerikai országot tömörítő szervezet ülésén azt is bejelentették, hogy Juan Guaidót életveszélyesen megfenyegették. A közleményben hozzátették, ha az ellenzéki politikusnak bármi baja esne, akkor Nicolas Maduro-t terheli a felelősség és egyben felszólították arra is, hogy mondjon le tisztségéről a demokratikus átmenet érdekében.

A venezuelai külügyminiszter azonban kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Egyesült Államokat tette felelőssé a hétvégi incidensek miatt.

Ami szombaton történt nem segítségnyújtás volt, hanem az Egyesült Államok erőszakos beavatkozása. Egyáltalán nem volt megalapozott, ez a kínzás egy formája, valószínűleg a guantanamo-i fogvatartottakon gyakorlatoztak. Az amerikai hatóságok úgy döntöttek, hogy erőszakkal fognak etetni egy országot– mondta felháborodottan Jorge Arreaza.

Az ENSZ politikai ügyekért felelős diplomatája aggódik a kialakult helyzet miatt.

A rendelkezésre álló információk egy komor valóságot ábrázolnak. A gazdaság továbbra is romlik, emberek halnak meg megelőzhető okok miatt és sokan hagyják el az országot–mondta Rosemary Dicarlo.

Az amerikai diplomata aggodalmait alátámasztja az, hogy hírügynökségek képei szerint emberek százai próbálnak átjutni a határokon, de szombat óta mindent lezártak. A venezuelai lakosság a szomszédos országokba járt vásárolni, van aki Kolumbiába járatta a gyerekét iskolába a jobb körülmények miatt.

A határ egy menekülő volt a venezuelaiaknak, hogy élelmet szerezzenek Kolumbiából. Az országban levő szörnyű körülmények miatt nincs más megoldás mint hátrahagyni mindent és másik országba menni a túlélésért– mondta ez a helyi lakos, Lisbeth Garcia.

Az Egyesült Államok időközben újabb szankciókat vezetett be a dél-amerikai ország ellen. Mike Pence amerikai alelnök arra kérte szövetségeseit, fagyasszák be Venezuela állami olajcégének külföldi vagyoneszközeit és továbbra sem zárja ki egy esetleges katonai beavatkozás lehetőségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!