2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az energiát nem szabad fegyverként használni

73 százalékkal drágul a gáz, negyvennel pedig a távhő Ukrajnában – az orosz árkedvezmény megvonása miatt. Az amerikai külügyminiszter szerint Moszkva politikai fegyverként használja fel az energiahordozókat, ezért John Kerry azt tanácsolta az Európai Unió főképviselőjének, hogy Brüsszel keressen alternatív forrásokat.

„Moszkva orosz befolyási övezetet akar a volt Szovjetunió területén” – ezzel a gondolattal zárta a NATO kétnapos külügyminiszteri tanácsát a védelmi szövetség elnöke. Anders Fogh Rasmussent továbbra is aggasztja az ukrán határnál végrehajtott orosz csapatösszevonás. A NATO a héten felfüggesztette együttműködését Oroszországgal, a döntés Moszkva szerint egyik félnek sincs hasznára.

– A NATO külügyminiszteri tanácsának döntése déjá vu érzést kelt. A nyilatkozatok nyelvezete a hidegháborús időszak verbális csatáira emlékeztet – mondta az orosz külügyi szóvivő.

Az amerikai külügyminiszter Európa energiafüggőségéről tárgyalt az Európai Unió külügyi főképviselőjével Brüsszelben. John Kerry szerint Moszkva nem tarthatja sakkban Ukrajnát az energiaárakkal. „Egy nemzet sem használhatja arra az energiát, hogy megakadályozza az emberek törekvéseit. Ezt nem szabad fegyverként használni. Mindannyiunk érdeke, hogy megfelelő méretű energiakészletünk legyen, a gazdaság, a biztonság és az emberek jóléte függ ettől” – fogalmazott Kerry.

Miután Ukrajnában a tüntetők megbuktatták az oroszbarát vezetést, Moszkva megvonta Kijevtől a földgázárkedvezményt. Az új ukrán kormány májustól 73 százalékkal kénytelen emelni a lakossági gáz árát, a távhőét pedig 40-nel. Az ártámogatás megszüntetése az Ukrajnának felajánlott IMF-hitel egyik feltétele volt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!