2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Az elszigetelődés veszélyeire figyelmeztették az oroszokat

Oroszország elszigetelődik, ha tovább élezi az ukrán válságot – üzente Kijevből Moszkvába az amerikai alelnök. Joe Biden felszólította az oroszokat, hogy vonják ki csapataikat Kelet-Ukrajnából és fejezzék be a szakadárok felfegyverzését. Az amerikai politikus az ukrán forradalom első évfordulójára érkezett Kijevbe.

Kijev főterén, a Majdanon gyertyákkal és virágokkal emlékeztek arra a száz tüntetőre, akiket egy éve mészároltak le. Az ukrán elnök is lerótta kegyeletét. Petro Porosenkót a gyászolók azonnal felelősségre vonták, amiért nem nyilvánította Ukrajna nemzeti hőseivé a nép által „mennyei századnak” nevezett áldozatokat. Az államfő kész teljesíteni a hozzátartozók követelését. „Nagyon fontos, hogy most egységesek legyünk. Ellenség van az udvarunkban, én pedig döntöttem. Aláírom a rendeletet, amely hősi címet adományoz a mennyei századnak” – jelentette ki Petro Porosenko.

A Kijev főteréről indult forradalom elűzte Ukrajna oroszbarát elnökét, Viktor Janukovicsot. Az első évforduló napján alakult meg Ukrajna új kormánya Nyugat-barát politikusokból. „Ukrajna történetében most először adott a nép alkotmányos hatalmat Európa-párti és Ukrajna-párti erők kezébe. Szeretném megköszönni a politikai erőknek a hatalmas munkát, amelyet véghezvittek a koalíciós egyezség létrejöttéért” – mondta Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

Az első évfordulóra Ukrajnába utazott Joe Biden amerikai alelnök, aki méltatta az új kijevi vezetés erőfeszítéseit. „Már jelentős lépéseket tettek a korrupció kezelésére, a gazdaság stabilizálására egy nagyon-nagyon nehéz helyzetben. Mi pedig segíteni akarunk.”

Amerikai források szerint ez azt jelenti, hogy az USA újabb felszereléseket küld az ukrán katonaságnak, de továbbra is csak olyanokat, amelyekkel nem lehet ölni. „Az amerikai kormány többször is megerősítette: csak nem halálos fegyvereket szállít Ukrajnába. Ha ez megváltozik, akkor komoly destabilizáló tényezőről beszélhetünk, amely komoly hatással lehet a régió erőegyensúlyára” – mondta az orosz külügyi szóvivő.


A NATO főtitkára közben arról beszélt Litvániában, hogy Oroszország látványosan fokozza jelenlétét Kelet-Ukrajnában és az orosz–ukrán határnál. „Ez nagyon komoly dolog, mivel teljesen aláássa a minszki békemegállapodást, tovább szítja a konfliktust és hozzájárul a tűzszünet újbóli megsértéséhez. Ezért arra kérjük Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait, nemcsak Kelet-Ukrajnából, de a határról is, mivel ezzel nagyban hozzájárulna a feszültség enyhítéséhez” – mondta Jens Stoltenberg.

A kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták egyik vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elismerte: Oroszország állja az állami kiadásokat a szakadár területeken. A német kormány szerint a nyilatkozattal bizonyítást nyert, hogy Moszkva közreműködik az ukrán válság elmélyítésében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb akadályokba ütközött az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program + videó

Újabb akadályokba ütközött az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program + videó

Az Egyesült Királyságban még tart a csütörtöki önkormányzati választások szavazatainak számlálása, de az eddig beérkezett eredmények nem túl biztatóak a kormányzó Konzervatív Párt számára. Eközben az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program is újabb akadályokba ütközött. A részletekről Heckenast László számol be Londonból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!