2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Az elnök bocsánatkérést vár a spanyol hódítás miatt

A mexikói elnök bocsánatkérést követel a spanyol királytól és a pápától országának meghódításáért és gyarmati leigázásáért. A spanyol kormány megtagadta a bocsánatkérését, a Vatikán részéről pedig nem kommentálták a felvetést.

  • Az elnök bocsánatkérést vár a spanyol hódítás miatt

Andres Manuel Lopez Obrador a Twitterren nyilvánosságra hozott videoüzenetében beszélt arról, mért írt levelet a spanyol királynak és a pápának.

„Az őslakosok – ma már úgy mondanánk, hogy – emberi jogainak megsértéséért, a gyilkosságokért írtam a levelet. Karddal és kereszttel hódítottak, a bennszülött templomokra pedig keresztény templomokat építettek” – közölte Andres Manuel Lopez Obrador elnök a mexikói Tabasco államban lévő ősi romváros, Comacalco egyik maja temploma előtt beszélve.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy 2021 lesz az az év, amikor megtörténik a „történelmi megbékélés”. Mexikóban abban az évben emlékeznek meg az Azték birodalom fővárosa, Tenocstitlan elfoglalásának félezer éves évfordulójáról. Ugyanabban az évben ünneplik majd Mexikó függetlenné válásának 200 éves évfordulóját is.

A Vatikán részéről eddig nem kommentálták a mexikói államfő levelét. A spanyol kormány azonban nyilatkozatban adott ki, amelyben megtagadták a bocsánatkérést. A dokumentumban az áll, hogy a spanyolok ötszáz évvel ezelőtti cselekedeteit nem lehet a jelen feltételei szerint elítélni.

VI. Fülöp spanyol királynak és a spanyol miniszterelnököknek nemcsak az Újvilágban elkövetett bűnökkel kell – persze utólag – szembesülnie. Madridban 2015-ben fogadták el az úgynevezett visszatérési törvényt, ami alapján spanyol állampolgárságot biztosítanak a Spanyol királyságból elűzött szefárd zsidók leszármazottainak, éljenek bárhol is a világban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!