2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Az EJEB elítélte Azerbajdzsánt és Georgiát egy újságíró elrablása és illegális fogva tartása miatt

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön elítélte Azerbajdzsánt és Georgiát egy azerbajdzsáni újságíró 2017-es elrablása és fogva tartása miatt.

  • Az EJEB elítélte Azerbajdzsánt és Georgiát egy újságíró elrablása és illegális fogva tartása miatt

A strasbourgi székhelyű bíróság közleménye szerint Afgan Mukhtarlit a georgiai fővárosban, Tbilisziben - ahova 2015-ben menekült - 2017-ben elrabolták, és átadták az országhatáron az azerbajdzsáni hatóságoknak, akik illegális határátlépéssel vádolták meg, és hat év börtönre ítélték. Az újságírót 2020-ban szabadlábra helyezték, jelenleg Németországban él.

Mukhtarli az azerbajdzsáni kormánnyal szembeni kritikus álláspontjáról volt ismert - emlékeztetett a bíróság. Az újságírót 2009-ben Bakuban egy tüntetésen megverték a rendőrök, majd 2011-ben letartóztatták, mert részt vett egy másik fővárosi tüntetésen. Ezután menedékjogot kért, és 2015-ben Georgiába költözött, ahol több sajtókiadványnak dolgozott, és továbbra is bírálta egyebek között "az azerbajdzsáni kormányban tapasztalható magas szintű korrupciót".

Az újságíró azzal vádolta Georgiát, hogy nem indított nyomozást az eltűnése ügyében, sőt részt vett elrablásában, és Azerbajdzsánt okolta "indokolatlan és illegális" fogva tartásáért.

A strasbourgi bíróság ítéletében kimondta: Afgan Mukhtarlit elrabolták, titokban Azerbajdzsánba szállították és rossz bánásmódban részesítették.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy az azeri hatóságok nem adtak meg "releváns és elégséges" indokokat annak igazolására, hogy a kérelmezőt a tárgyalás előtt őrizetben kell tartani. Georgia pedig az EJEB szerint nem folytatott "hatékony és alapos vizsgálatot" az ügyben, így ezáltal megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Az EJEB a felperesnek kifizetendő, összesen 16 ezer euró kártérítésére kötelezte Azerbajdzsánt és Georgiát, a két országnak a 2500 eurós perköltséget is meg kell térítenie.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!