2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Az eddigi legrészletesebb felvétel készült el egy újszülött tüdejéről

Ausztrál tudósok az eddigi legrészletesebb felvételt készítették el egy újszülött tüdejéről.

  • Az eddigi legrészletesebb felvétel készült el egy újszülött tüdejéről

Az ausztrál Murdoch Gyermekgyógyászati Kutatóközpont (MCRI) csütörtökön publikált kutatásában úttörő technológiát használtak, hogy részletes képet kapjanak az újszülött tüdejéről, ezáltal pontosabban lássák, hogyan zajlik az első be- és kilégzés.

"Jó okuk van a szülőknek, a bábának és a szülészorvosnak, hogy örüljön az újszülött első sírásának. A sírás az a folyamat, amely gyorsan kiszellőzteti a tüdőt, ezért a születést azonnal követő lélegzetvételek 80 százaléka sírás" - mondta David Tingay, az MCRI professzora.

A kilégzés folyamata ugyanilyen fontos. "Amikor a felsírást követően kilélegeznek, a gázt a tüdő jól átszellőztetett területeiről azokba terelik, amelyek még teli vannak folyadékkal. Addig folytatja ezt az újszülött, amíg tüdeje meg nem telik levegővel, és biztonsággal elkezdődhet a normális légzés" - magyarázta a professzor.

A kutatók azt akarták pontosabban nyomon követni, mikor áll fenn a veszélye annak, hogy az újszülött tüdeje összeomlik. A jobb észleléssel gyorsabban és pontosabban indulhat az újraélesztés.

Az újszülöttek nagyjából 10 százalékánál és szinte minden koraszülött esetében szükséges az újraélesztés, mert tüdejüket nem sikerül megtölteniük levegővel. "A légzési gondok a leggyakoribb okai a babák intenzív kezelésének" - tette hozzá Tingay.

Egy új technológia beavatkozás nélküli eszközt biztosított a kutatás elvégzéséhez: úgynevezett elektromos impedancia tomográfiát (EIT) használtak, melynek során kicsi selyemövet vontak a baba mellkasa köré, hogy nagy felbontású képeket kapjanak a tüdőről.

"A kutatás megmutatta, hogy a babák tüdeje sokkal bonyolultabb, mint ahogy a hagyományos eszközök sugallták. Reméljük, ha ez az egyedülálló légzési mintázat már a szülőszobán láthatóvá válik, segít eldönteni, mikor van szükség újraélesztésre és milyen hatásos a kezelés" - mutatott rá a professzor.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!