2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Az amerikaiak ismét támadták a jemeni húszik állásait

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy csütörtökön megsemmisítette a jemeni húszi lázadók négy felszíni drónját és hét robotrepülőgépét, amelyeket "a Vörös-tengeren lévő hajók ellen készültek indítani".

  • Az amerikaiak ismét támadták a jemeni húszik állásait

A hadsereg Központi Parancsnoksága (Centcom) az X közösségi oldalon arról számolt be, hogy a drónokat és rakétákat "a húszik által ellenőrzött jemeni területeken azonosították", és "közvetlen veszélyt" jelentettek a hajózásra.

Az amerikai fegyveres erők szerdán is támadták az Iránhoz közel álló húszik mozgalmához tartozó területeket. A Centcom azt írta, "önvédelmi csapásokat hajtottak végre két mobil hajóelhárító rakétarendszer ellen, amelyek készen álltak arra, hogy a Vörös-tengeren lévő hajók ellen indítsák őket".

Később ugyanezen a napon "egy második csapást hajtottak végre egy indításra kész mobil felszíni robotrepülőgép-indító rendszer ellen" - tette hozzá ugyanez a forrás.

A Centcom hangsúlyozta: akcióik "megvédik a hajózás szabadságát, és biztonságosabbá teszik a nemzetközi vizeket az amerikai haditengerészet és a kereskedelmi hajók számára".

A húszi milícia többször támadott már meg hajókat a Vörös-tengeren, amelyekről azt állítják, hogy szerintük Izraelbe irányuló szállítmányokhoz kapcsolódnak. Azt mondják, hogy így akarják kikényszeríteni a Gázai övezetben végrehajtott izraeli támadások befejezését, amelyek a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i, Izraelben elkövetett példátlan mészárlását követték.

A veszélyekre való tekintettel a nagy hajózási társaságok egyre inkább elkerülik az Ázsia és Európa közötti legrövidebb tengeri útvonalat.

Fotó forrása: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!