2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az amerikai szenátusban felmentették Donald Trumpot a vádak alól

Az amerikai szenátusban szerda este felmentették Donald Trump amerikai elnököt az ellene folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében felhozott két vádpont - a hatalommal való visszaélés és a kongresszus akadályozása - alól, az elnök hivatalban marad.

  • Az amerikai szenátusban felmentették Donald Trumpot a vádak alól

 

Az elnök elmozdításához kétharmados többséget kellett volna kapnia az erről szóló két indítványnak. Ez a feltétel azonban nem teljesült.

A hatalommal való visszaélés vádpontról tartott szavazáson a Republikánus Párt soraiból egyedül Mitt Romney szenátor szavazott arra, hogy elítéljék Trumpot, akárcsak a demokrata szenátorok egésze. A Republikánus Párt, amelynek többsége van a szenátusban, azonban 52 szavazattal elbuktatta az indítványt.

Hasonló sorsra jutott a második vádpont - a kongresszus akadályozásáról. A szavazásban 53 szavazattal 47 ellenében felmentették az alól a vád alól is Donald Trumpot.

Ezt követően a szenátus hivatalosan lezárta a Trump ellen lefolytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárást.

Mind a Demokrata Párt, mind a Republikánus Párt vezetői megköszönték John Robertsnek, a tárgyaláson elnöklő főbírónak - aki egyébként az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke - a munkáját. Roberts kijelentette, reméli találkoznak még, de már "boldogabb körülmények között".

A szenátusban a demokratáknak nem sikerült megszerezni a kétharmados többséget az elnök felmentéséhez, amivel gyakorlatilag hivatalosan lezárult az eljárás, amely három hétig tartott és az Egyesült Államok történetében a harmadik ilyen eset volt. Ennek ellenére nincs jele annak, hogy a megszületett eredmény véget vet az elkeseredett politikai küzdelemnek. A demokraták ugyanis kétségbe vonják az impeachment eljárás törvényességét azzal, hogy azon nem voltak tanúk. Egyben azzal vádolták meg a republikánusokat, hogy összejátszottak a Fehér Házzal a tények elleplezésében.

Donald Trump a Twitter üzenőoldalon ünnepelte "győzelmét". Bejelentette egyben, hogy csütörtök délben - magyar idő szerint 18 órakor - beszédet mond a Fehér Házban. Azt írta, hogy félrevezető volt az ellene folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárás. Megjelentetett egyben egy 30 másodperces videót, amelyen ő látható újraválasztási kampányplakátok előtt, évtizedek és évszázadok múlva, a jövőben. Ehhez egy üzenet volt csatolva "Trump4eva" felirattal, ami azt jelenti, hogy mindörökké Trump.

Az elnök ellen tavaly decemberben a képviselőházban indították az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment). Az volt az egyik vád ellene, hogy visszaélt a hatalmával, amikor lehetséges politikai vetélytársa elleni vizsgálatra kérve nyomást gyakorolt egy idegen állam vezetőjére (Ukrajna elnökére) a 2020-as elnökválasztások előtt. Egy másik vádpontot is kezdeményeztek ellene, amely szerint akadályozta a kongresszust a történtek feltárásában.

Donald Trump végig azt állította, hogy ő semmi rosszat nem tett.

Trump élesen támadja az ellene szavazó Romney republikánus szenátort

Donald Trump amerikai elnök szerdán, nem sokkal azt követően, hogy a szenátus felmentette őt a demokraták által megfogalmazott vádak alól, a Twitteren élesen támadta Mitt Romney republikánus szenátort, pártja egyetlen politikusát, aki a demokratákkal együtt szavazott ellene.

Romney az első vádpontban, a hatalommal történő visszaélésben a demokratákkal együtt voksolt és ezzel bűnösnek mondta ki Donald Trumpot.

Az elnök válasza egy órán belül a Twitteren volt. Trump egyperces videót tett közzé Romneyról. A gyorsan váltakozó képkockák felidézték Romney szavait, amikor 2012-ben, még a Republikánus Párt elnökjelöltjeként, hálás köszönetet mondott Donald Trumpnak a támogatásáért, majd később, 2016 novemberében - amikor arról volt szó, hogy külügyminiszter lesz a Trump-kormányban - úgy nyilatkozott, hogy "Trump kiváló ember, aki jobb jövő felé vezetheti" Amerikát. A videó narrátorszövege leszögezte: Romney megpróbált "magát republikánusnak kiadva beszivárogni a Trump-adminisztrációba", de most egyértelművé vált, hogy a demokraták "titkos fegyvere". A videó "ravasz, megbízhatatlan, rejtőzködő" politikusként írta le Utah szenátorát.

Mitt Romney már a szenátusi szavazás előtt kifejtette újságíróknak, hogy bár a második vádpontot - a kongresszus munkájának akadályozását - nem szavazza meg, de a hatalommal történő visszaélés vádját igen. Egyedüli republikánus volt, aki a demokratákkal voksolt, és az amerikai történelemben az egyetlen szenátor, aki valaha is arra szavazott, hogy a saját pártjából származó elnököt elmozdítsák.

Trump legidősebb fia, ifjabb Don Trump szerdán este a Fox televíziónak adott interjújában "gyáva alaknak" nevezte Romneyt, aki szerinte üzletemberként felvásárolt cégeket, majd emberek garmadáját dobta ki az állásából és külföldre szervezett ki munkahelyeket, politikusként pedig mindig is változtatgatta a véleményét.

"Ez az ember akar erkölcsi leckéket adni másoknak?" - fogalmazta kérdésbe ágyazva véleményét az ifjabb Trump, majd arra szólította fel a Republikánus Pártot, hogy zárja ki soraiból Romneyt.     

A Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) elnöke, Ronna McDaniel - aki egyébként Romney unokahúga - közleményben üdvözölte a szenátus döntését Trump felmentéséről. McDaniel leszögezte: Trump elnök példátlan akadályoztatása közepette is betartotta ígéreteit és beindította Amerika nagy visszatérését.

Újraszámlálást követelnek a demokraták Iowában

A Demokrata Párt Országos Bizottságának (a párt vezető szerve) elnöke az Iowában hétfőn tartott jelölőgyűléseken (caucus) leadott szavazatok sürgős újraszámlálását követelte, miután különféle szervezési zavarok miatt késik a végleges eredmények nyilvánosságra hozatala. 

"Ami elég, az elég. A problémák fényében és a közvélemény bizalmának helyreállítása érdekében felszólítom a Demokrata Párt iowai szervezetét, hogy azonnal kezdje el az újraszámlálást" - írta Tom Perez csütörtökön a Twitteren.

Négy nappal a jelölőgyűlések után, még csütörtökön sem hirdették ki a végeredményt, a győztes nevét. Az 1600 jelölőgyűlésen leadott szavazatok 97 százalékának ismeretében Bernie Sanders szenátor és Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere fej-fej mellett áll, 26,1-26,2 százalékkal.

MTI / Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!