2020. június 4.,
csütörtök, Bulcsú napja

Az amerikai légierő ismét orosz bombázókat és harci gépeket fogott el Alaszka partjainál

MTI

2019. május 22., szerda 18:31

Az amerikai légierő gépei ismét több orosz bombázót és nehéz vadászbombázót fogtak el Alaszka partjainál a nemzetközi légtérben - jelentette be szerdán az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD), utalva arra, hogy a gépeket megközelítették és kísérték.

NORAD két napon belül másodszor jelenti, hogy orosz hadászati bombázók és nehéz vadászbombázók közelítik meg az Alaszka melletti légteret.

Az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság Twitteren közzétett közleménye szerint "az orosz repülőgépek a nemzetközi légtérben maradtak és nem léptek be az Egyesült Államok vagy Kanada szuverén légterébe". A közlemény egyúttal tudatta, hogy az idén ez volt az ötödik, és két napon belül a második alkalom, hogy "Oroszország belépett az amerikai légtérvédelem légvédelmi azonosítási zónájába".

Ez a zóna Alaszka nyugati partjaitól több mint 200 mérföldnyire terjed ki.

Az előző napi incidenshez hasonlóan kedden is Tu-95MSZ típusú orosz hadászati bombázót és Szu-35-ös nehéz vadászbombázót fogtak el.

Hétfőn az orosz bombázók és nehéz vadászbombázók elfogásához az amerikai légierő F-22-es harci repülőgépeit riasztották, de az információt csak kedden hozták nyilvánosságra. Kedden a NORAD vezetői úgy értékelték, hogy a berepülések Moszkva azon erőfeszítéseinek sorába illeszkednek, amelyekkel részben potenciális válsághelyzetre készíti fel légierejét, részben pedig erejét kívánja fitogtatni ellenfeleinek.

MTI

x
Rendkívüli hír