2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Külföld

Az amerikai külügyminiszter Kínában tárgyal

Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek csökkentése érdekében vasárnap Pekingbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy magas rangú kínai tisztviselőkkel tárgyaljon - jelentette az állami közszolgálati televízió.

  • Az amerikai külügyminiszter Kínában tárgyal

A washingtoni diplomácia vezetője kétnapos látogatásra érkezett, amelynek során számos találkozót terveznek magas rangú kormányzati képviselőkkel.

Amerikai információk szerint Blinken először vasárnap délután találkozik kínai kollégájával, Csin Kanggal. A két politikus este egy közös vacsorán vesz részt.

Blinken, aki 2021-es hivatalba lépése óta először látogat Kínába, egy régóta tervezett, februárban lemondott útját pótolja, amikor diplomáciai válságot okozott az, hogy Washington szerint kínai megfigyelő léggömböt fedeztek fel amerikai terület felett.

Az amerikai politikus pénteken azt mondta, hogy "közvetlenül és őszintén fog beszélni (Washington) nagyon is valós aggodalmairól egy sor kérdésben".

Mint kifejtette, a cél a "nyílt és felhatalmazott kommunikáció" kialakítása, hogy az Egyesült Államok és Kína "felelősségteljesen kezelje" kapcsolatát. "Az intenzív verseny tartós diplomáciát igényel annak biztosítása érdekében, hogy a verseny ne forduljon át konfrontációba vagy konfliktusba" - hangsúlyozta újságíróknak.

Az Egyesült Államok és Kína a világ egyik legfontosabb kétoldalú kapcsolatát ápolja. Ezt egy sor kérdés beárnyékolja, többek között az, hogy Kína támogatja Oroszország ukrajnai háborúját, Peking fenyegetőzik Tajvannal szemben, és olyan területeken, mint a fejlett számítógépes chipek, kereskedelmi viták vannak.

Joe Biden amerikai elnök kormánya Kínát nevezte meg az Egyesült Államok előtt álló "legjelentősebb geopolitikai kihívásként".

Blinken látogatása előtt a kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin jelezte Peking tárgyalási hajlandóságát, de feltételekhez kötötten. "Nem lehet mondani valamit és másként cselekedni" - hangsúlyozta Vang pénteken. Washingtonnak is "fel kell adnia azt az illúziót, hogy Kínával "erősebb pozícióból" tárgyaljon" - tette hozzá. "Kínának és az Egyesült Államoknak a kölcsönös tisztelet és egyenlőség alapján kell fejlesztenie a kapcsolatokat, tiszteletben kell tartania a történelem, a kultúra, a társadalmi rendszer és a fejlődési út különbözőségét, és figyelembe kell vennie egymás alapvető érdekeit és főbb aggodalmait" - mondta Vang.

Nem sokkal Blinken pekingi érkezése előtt Biden szombaton azt mondta, reméli, hogy "a következő néhány hónapban" találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Hozzáfűzte, szeretné megvitatni a Kína és az Egyesült Államok közötti "legitim különbségeket", de azokat a területeket is, amelyeken a két szuperhatalom "jól kijöhet egymással".

Biden nem tulajdonított nagy jelentőséget a léggömbincidensnek, mondván, nem hiszi, hogy a kínai felső vezetők tudták, hova tartott a légi eszköz, vagy hogyan volt felszerelve. "Szerintem az eset inkább kínos volt, mint szándékos" - tette hozzá az amerikai elnök.

BORÍTÓKÉP: Antony Blinken amerikai külügyminiszter az Iszlám Állam Elleni Globális Koalíció miniszteri tanácskozásán Rijádban 2023. június 8-án (MTI)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ismét a jogállamiságról vitáznak az EP képviselők + videó

Ismét a jogállamiságról vitáznak az EP képviselők + videó

Ismét napirenden lesz a jogállamiság az Európai Parlament délután kezdődő, négynapos plenáris ülésén Strasbourgban. A képviselők ezenkívül vitáznak az Unió költségvetési hiányának pótlásáról, biztonsági kérdésekről és a politikai hirdetések átláthatóságáról. A részeltekről Zöldhegyi Katalin küldött tudósítást Brüsszelből.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!