2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Külföld

Az afrikai országba tízezreket telepíthetnek át a hatóságok + videó

A brit parlament hosszas huzavona után megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé teszi az illegálisan érkező migránsok Ruandába történő kitoloncolását. A kormány azt reméli, hogy ezzel megállíthatja a La Manche csatornán csónakokban érkező menekültek áradatát.

  • Az afrikai országba tízezreket telepíthetnek át a hatóságok + videó

"Csak az idei évben több mint hatezer migráns érte el a szigetország partjait, ami 24%-kal több mint a tavalyi év hasonló időszakában, de még elmarad a 2022-es rekordtól, amikor is 12 hónap alatt közel 46 ezren érkeztek. Boris Johnson akkori miniszterelnök ugyanebben az évben jelentette be, hogy az illegális bevándorlókat ruandába tervezik deportálni. Azóta eltelt két év, de egyelőre egyetlen kitelepítésre sem került sor, mert a brit legfelsőbb bíróság, illetve strassburgi emberi jogok európai bírósága sikeresen közbelépett. Ezért volt szükség a most elfogadott törvényre, amely kimondja, hogy sem a menekültkérelmeket elbíráló testületek, sem pedig a bíróságok nem kérdőjelezhetik meg Ruanda biztonságos voltát.

Ez persze korántsem jelenti azt, hogy napokon belül elindulnának a deportálások. Egy-egy kitelepítendő migráns egyéni jogorvoslati kérelmének elbírálása legalább hat hétig tart, és még a strassbourgi bíróság is beleszólhat az ügybe, bár Rishi Sunak már tett olyan kijelentéseket, hogy ha szükséges, kilépteti az országot az európai emberi jogok egyezményéből, amivel a bíróság is elveszítené itteni illetékességét.

Mindez persze időt vesz igénybe, az idő pedig a konzervatívok ellen dolgozik. Ha ugyanis a várhatóan ősszel tartandó parlamenti választásokig nem tudják működésbe hozni a kitelepítési programot, még nagyobb hendikeppel indulnak neki a kampánynak.

Láthatóan erre játszik az ellenzéki Munkáspárt is, mert bár most teljes melszélességgel szembehelyezkednek a programmal, az árnyék belügyminiszter egy interjúban többszöri kérdésre sem volt hajlandó megerősíteni, hogy ők azonnal leállítanák a deportálásokat.

Mert bármelyik párt van is hatalmon, valahogyan vissza kell tudnia tartani a szigetországba készülő migránsok ezreit. És bár az Európa Parlament által elfogadott migrációs paktumról az itteni médiában kevés szó esett, nyilvánvaló, hogy ha a kontinensen megemelkedik a bevándorlók száma, a Nagy Britanniára nehezedő migrációs nyomás is nőni fog."

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

Győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában, így a szombati záró játéknapon dől el a feljutás.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Koránt égettek Malmőben

Koránt égettek Malmőben

Egy férfi és egy nő pénteken elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben, a történtekről a sajtóban helyszíni videofelvételeket is közzétettek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!