2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Külföld

Az 1968-as diáklázadások óta nem volt ilyen mértékű rendbontás

A francia mentősök is csatlakoztak az úgynevezett sárgamellényes mozgalomhoz. A köztársasági elnök vasárnap válságtanácskozást tartott hivatalában a kormányfővel, a belügyminiszterrel és államtitkárával valamint az energetikai átmenetért felelős tárcavezetővel a több mint 260 sérültet követelő zavargásokról.

  • Az 1968-as diáklázadások óta nem volt ilyen mértékű rendbontás

A szombat éjjeli zavargások nyomai másnap is látszottak Párizsban. A Diadalívhez a francia elnök is ellátogatott. Emmanuel Macron a Buenos Aires-i G20-as csúcstalálkozóról visszatérve egyből a belvárosba ment, és találkozott a tüntetők megfékezésében részt vevő rendőrökkel is.

Később rendkívüli kormányülésre ült össze a francia kabinet. A tanácskozás témája a rendőrség kérése volt, hogy hirdessenek ki szükségállapotot Párizsban. Egyes vélemények szerint a fővárosban az 1968-as diáklázadások óta nem volt ilyen mértékű rendbontás. Az üzemanyagok adójának tervezett emelése ellen november 17-e óta tiltakoznak Franciaország-szerte.

„Tragikus ezt látni, az biztos, de úgy vélem, hogy jelenleg ez az egyetlen módja sajnos, hogy kommunikáljunk a kormánnyal. De azt gondolom, hogy ezeket a dolgokat figyelembe kell venni, hogy például mi történt szombaton. Macron úrnak el kell fogadnia ami történt, és hogy ami történt, az miatta történt. Ő az egyetlen aki meg tudja változtatni a helyzetet. Mert az emberek nem állnak le. Az emberek bekattantak. Ennyi” – vélekedett egy helyi taxisofőr.

A sárga mellényesnek nevezett demonstrálók mozgalma a közösségi médiában szervezi a tüntetéseket. Először csak helyi tiltakozó akciókkal fejezték ki véleményüket, az utóbbi egy hétben azonban Párizs belvárosát többször is felforgatták a tiltakozók, akik a rohamrendőrökkel is egyre durvábban csaptak össze. Az adóemelés kérdése háttérbe került, a tüntetésekkel már a kormány és Macron elnök ellen tiltakoznak. A párizsi rendőrség több mint 400 embert tartóztatott le. A zavargások áttevődtek a gazdagabb városrészekre is. Itt is kirakatokat törtek be és autókat gyújtogattak.

„249 tüzet számolt össze a párizsi tűzoltóság, akik részesei voltak a biztonsági egységeinknek, és annyiszor kellett beavatkozniuk ahány tűz volt. A tüzek közül 112 gépjármű volt” – közölte Michel Delpuech párizsi rendőrfőnök.

Közben hétfőn újabb csoport csatlakozott a tüntető sárga mellényesekhez. A francia mentőautó vezetők is beálltak a demonstrálók közé.

„Már a harmadik nap, hogy sztrájkolunk. November 5-én, 16-án és ma, december 3-án is tüntettünk a társadalom-biztosítást finanszírozó új törvény 80. és a 29. cikkelye ellen. Ezek a pontok teljesen megakadályozzák, hogy dolgozzunk, tönkretesznek pénzügyileg és a cégeinket is. Ki kell rúgnunk embereket, az biztos” – panaszkodott egy mentőparancsnok.

A mentősök lezárták a fontos csomópontként szolgáló Concorde teret a Nemzetgyűlés épületéig.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!