2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában is vannak már halálos áldozatai az extrém időjárásnak + videó

Gátszakadástól rettegnek a lengyelek. Nysa kisvárosban a tűzoltók és a katonák mellett már két ezer férfi, nő és gyerek is pakolja a homokzsákokat. A varsói kormány szükségállapotot hirdetett. Ausztriában és Csehországban is küzdenek az áradás ellen. Mindkét szomszédunkban emberéleteket követelt a természeti csapás.

  • Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában is vannak már halálos áldozatai az extrém időjárásnak + videó

Mentőhelikopterekkel evakuálják az embereket Lengyelországban. Katasztrófaállapotot hirdetett Varsó, az áradásokban már többen meghaltak.

Több ezer embert kitelepítettek. A 44 ezres Nysa városának polgármestere pedig arra kérte a lakosokat, hogy vonuljanak a magasabban fekvő területekre. A településen attól tartanak, hogy a közeli gát át fog szakadni.

Az áradás károkat okozott az ország több pontján is a hidakban, az utakban, az infrastruktúrában és a lakóüépületekben is.

„A víz elkezdett emelkedni, az árhullám vasárnap tetőzött, amikor a gát átszakadt. Aznap délután a víz az első emeletig emelkedett. Befolyt az ablakokon, ajtókon, ágak úsztak át a lakásokon, magukkal rántva az összes bútort, mindent”. - mondta egy helyi férfi.

Mentőcsónakokkal evakuálják az embereket Csehországban is. A pusztító árvíz itt is emberéleteket követelt. Többeket pedig jelenleg sem találnak.

„Nos, én nagyon-nagyon féltem. Ahogy láttam,hogy emelkedik a víz egyszerűen elrohantam, mert nagyon gyorsan emelkedett a házam közelében. Van két ember velünk, akik ágyhoz vannak kötve, akiknek nagyon nagy szükségük van a segítségre. Ezért hívtam a tűzoltókat. Gyorsan jöttek és nagyon sokat segítettek nekünk.” - mondta egy nő.

Egyre több az áldozat és az eltűnt személy Romániában is. Az ítéletidő miatt készenléti állapotot hirdetett a kormány. A kabinet már azon dolgozik, hogy minél hamarabb gyorssegélyben részesítsen minden károsultat.

Ezek a képek pedig Bécsben készültek. Homokzsákok mindenhol és lezárt területek. Két idős férfi saját otthonában fulladt meg. Egy tűzoltó pedig egy elárasztott pincében halt meg, amikor megpróbálta onnan kiszivattyúzni a vizet.

Ráadásul Ausztriában még sojáig nem lélegezhetnek fel, mert az előrejelzések szerint további hatalmas mennyiségű csapadék zúdul majd majd az országra hol eső, hol pedig hó formájában.

Az országban több helyen gátszakadásokra és földcsuszamlásokra számítanak, és még mindig sok háztartásban szünetel az áramszolgáltatás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!