2023. 09. 22. Péntek Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Ausztria az ellenőrzés meghosszabbítását tervezi a magyar és a szlovén határon

Ausztria azt tervezi, hogy május 11-től további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon - mondta Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kedden az ORF osztrák közszolgálati műsorszolgáltatónak.

  •  Ausztria az ellenőrzés meghosszabbítását tervezi a magyar és a szlovén határon

"Az elkövetkező napokban tájékoztatjuk az Európai Bizottságot, hogy meg kell hosszabbítanunk ezeket a határellenőrzéseket" - tudatta a miniszter. Hozzátette, hogy a schengeni övezet szabad utazási szabályainak további felfüggesztésére az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében van szükség. Ausztria legutóbb tavaly októberben hosszabbította meg a schengeni belső határon ideiglenesen visszaállított határellenőrzést újabb hat hónappal. Karner megjegyezte: tavaly "hihetetlenül nagy volt a migrációs nyomás", ezért "szükségessé vált az ellenőrzés folytatása".

Közölte, az intézkedés eredményességét jelzi, hogy jelentősen csökkent a menedékkérők száma Ausztriában. Míg tavaly novemberben még tizenkétezren folyamodtak menedékért az országban, idén februárban már csak kétezer-hatszázan. A belügyminiszter szerint a következetesség jegyében folytatni kell az ellenőrzést.

Elmondta: amíg nem működik az Európai Unió külső határainak védelme, addig viselni kell az ellenőrzés milliós költségeit az osztrák lakosság biztonsága érdekében. Az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a migrációs nyomás Szlovéniában és Olaszországban, ezért Ausztriának időben kell reagálnia, illetve fel kell készülnie, hogy "mindenáron elkerülje a tavalyi helyzet" megismétlődését - hangoztatta Karner.

A tárcavezető rámutatott: fokozni kell a nyomást az embercsempész maffián. Hozzátette: az idei év első negyedében mintegy nyolcvan embercsempészt vettek őrizetbe.

Fotó: APA-PictureDesk via AFP

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kétélű fegyver lenne a banki különadók kiterjesztése

Kétélű fegyver lenne a banki különadók kiterjesztése

Varga Mihály pénzügyminiszter Egerben, a Közgazdász-vándorgyűlésen arról beszélt csütörtökön, hogy a kormány mérlegeli a további adófrontok nyitásának lehetőségét, miután a bankok profitja jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!