2021. július 31.,
szombat, Oszkár napja

Ausztráliában és Japánban is tüntettek a feketékkel szembeni rendőri túlkapások miatt

MTI

2020. június 6., szombat 11:59

Ausztráliában ezrek, Japánban százak vonultak utcára szombaton, hogy támogatásukról biztosítsák az egyesült államokbeli tüntetések résztvevőit, akik a feketékkel szembeni rendőri túlkapások miatt vonultak az utcára.

A hétvégén Dél-Koreában és Thaiföldön is megmozdulásokat tartanak.

A tüntetések oka - az Egyesült Államokban zajló országos tiltakozásokhoz hasonlóan - egy 46 éves, fekete bőrű amerikai férfi, George Floyd halála. Floydot május 25-én Minneapolisban igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt.

Brisbane-ben a rendőrség becslése szerint tízezren vettek részt a békés megmozduláson, ügyelve a koronavírus-járvány miatti előírások betartására. A maszkos tüntetők transzparensein Black Lives Matter (fekete életek számítanak) felirat volt olvasható. Sokan az ausztrál őslakosok zászlajával borították be magukat, és egyúttal azt követelték, hogy a helyi rendőrség bánjon jobban az őslakosokkal. Sydneyben ezrek vettek részt egy felvonuláson erőteljes rendőri jelenlét mellett, de Melbourne-ben, Adelaide-ben és más ausztrál városokban is voltak tiltakozások.

Tokióban egy kurd férfi elleni rendőri erőszak miatt tüntettek. A férfit vezetés közben megállították, és olyan erővel teperték a földre, hogy zúzódásokat szenvedett. A szervezők egyúttal Floyd esetéről is megemlékeznek.

Dél-koreai aktivisták Szöulban terveznek megmozdulás szombat délután, amelyre százakat várnak. Az amerikai nagykövetség épülete előtt akartak összegyűlni, de a koronavírus-járvány miatti korlátozások ezt nem tették lehetővé.

A tilalmak miatt Thaiföld fővárosában, Bangkokban csak online tiltakozó összejövetelek lesznek. Azt tervezik, hogy 8 perc 46 másodpercig tartó csenddel emlékeznek meg George Floydról. Ennyi ideig térdelt az igazoltató rendőr a fekete férfi nyakán.

 

MTI