2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:50

Külföld

Ausztráliában a perzselő hőség tovább növeli a bozóttüzek kockázatát

Az Ausztrália délkeleti részét sújtó hőhullám miatt vasárnap tovább nőtt a bozóttüzek kockázata, és a hatóságok tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Új-Dél-Wales állam több részén.

  • Ausztráliában a perzselő hőség tovább növeli a bozóttüzek kockázatát

Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint a kora tavaszi időben egyes területeken a hőmérséklet akár 12 Celsius-fokkal is a sokéves átlag fölé emelkedhet, a legnépesebb ausztrál tagállam, Új-Dél-Wales fővárosában, Sydney-ben pedig 36 Celsius-fokot is mérhetnek.

A sydney-i Kingsford Smith nemzetközi repülőtéren vasárnap helyi idő szerint 14 órakor a hőmérő higanyszála már 34,6 Celsius-fokot mutatott, ami a meteorológiai adatok szerint több mint 11 fokkal volt magasabb az októberi átlagos csúcshőmérsékletnél.

Ausztráliában idén nagyon magas a bozóttüzek kockázata a tavaszi-nyári évszakban, egy nemrég bejelentett újabb, El Nino-típusú időjárási jelenség miatt, amely általában erdőtüzekkel, ciklonokkal és szárazsággal jár együtt.

Dzsihad Dib új-dél-walesi katasztrófavédelmi miniszter hivatalosan is bejelentette a bozóttüzek időszakának elindulását, miután a perzselő forróság tovább növelte az erdőtüzek kockázatát.

"Nemcsak forróság van, hanem szárazság és szeles idő is, amelyek együtt tökéletes elegyet alkotnak a bozóttüzek keletkezéséhez" - fogalmazott a tárcavezető.

Az állami tűzoltó hatóság vasárnap összesen kilenc tűzgyújtási tilalmat rendelt el a tagállam egyes részeire, hogy csökkentsék a bozóttüzek valószínűségét.

Ausztráliában az elmúlt két évben viszonylag kevés bozóttűz volt a 2019/2020-as "Fekete Nyárnak" nevezett időszakhoz képest, amikor Törökország méretével megegyező terület égett le a földrésznyi országban és 33 ember vesztette életét a természeti katasztrófában.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!