2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Ausztrália fogadhatja be a családja elől menekülő szaúdi lányt

Menekültstátuszt adott az ENSZ a családja elől elmenekült szaúdi lánynak, akit Ausztrália fogadhat be. A lány azért szökött Thaiföldre, mert attól fél, hogy a családja megöli, amiért megtagadta az iszlám hitet.

  • Ausztrália fogadhatja be a családja elől menekülő szaúdi lányt

„Rahafnak hívnak, a gépem felszállt, és még mindig a hotelben vagyok. Kérem, hogy bármelyik állam, amelyik kész megvédeni engem, adjon nekem menedékjogot.”

Twitter-videóban fordult a világhoz egy kétségbeesett szaúdi lány, aki egy szállodai szobában barikádozta el magát hétfőn a bangkoki reptéren. Egy kuvaiti családi nyaralásról szökött ide, ugyanis attól fél, hogy a családja megöli, amiért megtagadta az iszlám hitet – Szaúd-Arábiában ezért halálbüntetés jár.

A lány Ausztráliába akart továbbutazni, de miután Thaiföldre érkezett, az ottani hatóságok elvették az útlevelét és vissza akarták küldeni Kuvaitba – Rahaf ekkor töltötte fel segélykiáltását a közösségi oldalra. Ezután nemzetközi kampány indult a lány megmentésére, emiatt a thai kormány meggondolta magát.

„Megtesszük, amit kér. Mivel a baj elől menekülve kérte a segítségünket, mi pedig a mosoly országa vagyunk, senkit sem küldünk a halálba. Tartjuk magunkat az emberi jogi alapelvekhez” – nyilatkozta a thai bevándorlási rendőrség parancsnoka.

Rahaf ügye ezután az ENSZ menekültügyi hivatalához került. Ausztrália jelezte: nem fog kivételezni a lánnyal, de együttműködik a világszervezettel, és tiszteletben tartja a döntését.

„Senki sem akar szenvedni látni egy fiatal lányt. Az ENSZ felméri az állításai igazságtartalmát és eldönti, mi a következő lépés. Ausztrália tartja magát a nemzetközi egyezségekhez, és együttműködik az ENSZ-szel. De nem kivételezünk ebben az ügyben” – hangsúlyozta Peter Dutton ausztrál belügyminiszter.

Az ENSZ menekültügyi hivatala végül megadta a menekültstátuszt Rahafnak, így most Ausztrálián a sor, hogy eldöntse, befogadja-e a lányt. Az ausztrál külügyminiszter csütörtökön Thaiföldre utazik, egy a menekültügytől független kormányközi találkozóra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!