2019. május 26.,
vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Ausztrália fogadhatja be a családja elől menekülő szaúdi lányt

Hír TV

2019. január 9., szerda 12:36, frissítve: szerda 12:57

Menekültstátuszt adott az ENSZ a családja elől elmenekült szaúdi lánynak, akit Ausztrália fogadhat be. A lány azért szökött Thaiföldre, mert attól fél, hogy a családja megöli, amiért megtagadta az iszlám hitet.

„Rahafnak hívnak, a gépem felszállt, és még mindig a hotelben vagyok. Kérem, hogy bármelyik állam, amelyik kész megvédeni engem, adjon nekem menedékjogot.”

Twitter-videóban fordult a világhoz egy kétségbeesett szaúdi lány, aki egy szállodai szobában barikádozta el magát hétfőn a bangkoki reptéren. Egy kuvaiti családi nyaralásról szökött ide, ugyanis attól fél, hogy a családja megöli, amiért megtagadta az iszlám hitet – Szaúd-Arábiában ezért halálbüntetés jár.

A lány Ausztráliába akart továbbutazni, de miután Thaiföldre érkezett, az ottani hatóságok elvették az útlevelét és vissza akarták küldeni Kuvaitba – Rahaf ekkor töltötte fel segélykiáltását a közösségi oldalra. Ezután nemzetközi kampány indult a lány megmentésére, emiatt a thai kormány meggondolta magát.

„Megtesszük, amit kér. Mivel a baj elől menekülve kérte a segítségünket, mi pedig a mosoly országa vagyunk, senkit sem küldünk a halálba. Tartjuk magunkat az emberi jogi alapelvekhez” – nyilatkozta a thai bevándorlási rendőrség parancsnoka.

Rahaf ügye ezután az ENSZ menekültügyi hivatalához került. Ausztrália jelezte: nem fog kivételezni a lánnyal, de együttműködik a világszervezettel, és tiszteletben tartja a döntését.

„Senki sem akar szenvedni látni egy fiatal lányt. Az ENSZ felméri az állításai igazságtartalmát és eldönti, mi a következő lépés. Ausztrália tartja magát a nemzetközi egyezségekhez, és együttműködik az ENSZ-szel. De nem kivételezünk ebben az ügyben” – hangsúlyozta Peter Dutton ausztrál belügyminiszter.

Az ENSZ menekültügyi hivatala végül megadta a menekültstátuszt Rahafnak, így most Ausztrálián a sor, hogy eldöntse, befogadja-e a lányt. Az ausztrál külügyminiszter csütörtökön Thaiföldre utazik, egy a menekültügytől független kormányközi találkozóra.