2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Külföld

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját

Felavatta kedden a Hongkongot, Makaót és Csuhajt összekötő tengeri hidat Hszi Csin-ping kínai elnök. Az átkelő 55 km, a leghosszabb a világon. A három metropolisz közötti utazási idő negyedére csökken.

  • Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját

Hszi Csin-ping, Kína elnöke hivatalosan átadta a világ leghosszabb, tengert átszelő hídját. A megnyitón több százan vettek részt. A húszmilliárdos beruházás összeköti Kínát, Hongkong félautonóm területeit és Makaót. A három metropolisz közötti utazási idő így egy órára csökken.

Az 55 km hosszú híd 9 év alatt épült fel, és kulcsfontosságú eleme Kína nagyratörő tervének, mely 56 500 négyzetkilométernyi területet akar összekötni sztrádák, hidak és vasutak révén.

„Ebbe tizenegy város is beletartozik, ami hatvannyolc millió ember életét befolyásolja. Ezek az építkezések nem csupán az utazási távolságot csökkentik városaink között, hanem biztos és kedvező alapkövét fekteti le nagy volumenű regionális tervünknek” – mondta Carrie Lam, Hongkong politikai vezetője.

A hidat úgy építették, hogy nagy erejű földrengéseknek, tájfunoknak és teherszállító hajók ütközésének is ellenálljon. A szerkezet 400 ezer tonna acélból készült, ami 4,5-szöröse a San Francisco városában található Golden Gate hídnak.

„Szeretetté és közkedveltté kell tennünk ezt a hidat. Ragaszkodnunk kell az emberközpontú szemléletünkhöz, amikor üzemeltetjük a hidat, fent kell tartani azt a kölcsönös tiszteletet és bizalmat, ami az építkezések során kialakult köztünk” – mondta Han Zheng, Kína alelnöke.

A hídépítést sok kritika érte: többen az építkezés csúszása, a költségek emelkedése, és az építés során felmerülő korrupciógyanús esetek miatt bírálták a projektet. A hétmilliós lakosú volt brit gyarmaton, Hongkongban sokan Peking trójai falovának nevezték a beruházást, mivel tartanak a túl erőteljes integrációtól a Kínai Népköztársasággal: szívesebben őriznék meg különleges szerepüket és helyzetüket.

(Kezdőkép: www.apnews.com)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!