2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Külföld

Átadta az elnöki posztot Rompuy

Hivatalosan is átvette az Európai Tanács elnöki tisztségét Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök Herman Van Rompuytől Brüsszelben. Most először került az új tagországok egyikének politikusa az EU egyik csúcspozíciójába. Elemzők szerint a lengyel politikus részben azért kaphatta meg ezt a posztot, hogy az egykori kommunista tömb országai is komoly tisztséghez jussanak az unióban.

Elfoglalta hivatalát az Európai Tanács új elnöke, a volt lengyel miniszterelnök, Donald Tusk. Az európai uniós állam- és kormányfők tanácsának új elnöke Herman van Rompuy tisztét veszi át. A leköszönő elnök a tanács teljes apparátusa előtt nyitott emberként jellemezte Donald Tuskot, akinek a figyelmét az európai értékek védelmére hívta fel.

Tusk rövid elnöki beszédében négypontos programot hirdetett Európa sikeréért. Eszerint meg kell védeni az alapvető értékeket, a szabadságot és a szolidaritást az EU-t támadó külső és belső fenyegetésektől. Kiemelte, hogy véget kell vetni a gazdasági válságnak és meg kell védeni a közös valutát, mert az euró előny, nem hátrány. Az új elnök emellett nemzetközi szinten is erős Európai Unió megteremtésére törekszik. Hangsúlyozta, Európának meg kell védenie a határait és támogatnia kell azokat a szomszédait, akik osztják az európai értékeket. Végül arról beszélt a lengyel politikus, hogy Európa és az Egyesült Államok közötti kapcsolat kulcsfontosságú, mert ez adja a gerincét a demokráciák közösségének.


Donald Tusk immár hivatalban lévő elnökként először Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel találkozik, az első komolyabb megmérettetése pedig december 18–19-én lesz. Akkor elnököl első alkalommal az európai uniós csúcstalálkozón, ahol a többi közt dönteni kell a tagállamok vezetőinek az Európai Bizottság 315 milliárd eurós befektetésösztönző csomagjáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!