2019. december 7.,
szombat, Ambrus napja

Árulással vádolta meg a belügyminisztert az 5 csillag mozgalom vezetője

2019. augusztus 13., kedd 13:14

Árulással vádolja a kisebbik olasz kormánypárt vezetője Matteo Salvinit. Luigi di Maio közölte: a belügyminiszter a Silvio Berlusconi vezette szélsőjobboldali "Hajrá Olaszország!"-gal akar összeállni. Eközben a szenátusban ma döntenek arról, hogy melyik nap szavazzanak a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványról. A frakcióvezetők többsége augusztus 20-án szeretne tárgyalni az indítványról.

Nem csitul a belpolitikai válság Olaszországban. Ma délután dönt a Szenátus arról, hogy melyik nap szavazzanak a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványról, amelyet a nagyobbik kormánypárt a Liga nyújtott be.

A parlament feloszlatásáról szóló végső döntés Sergio Mattarella államfő kezében van. Az elnök azonban vonakodik ettől, mivel a törvényhozásnak szeptemberben elő kell készítenie a 2020-as költségvetést. A kormányválságot az idézte elő, hogy összeomlott a koalíció.

A Liga vezetője közölte: a nézeteltérések miatt a bevándorlásellenes párt a továbbiakban nem tud együtt dolgozni az Öt Csillag Mozgalommal. Így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani - tette hozzá.

A kisebbik kormánypárt azonban nem szeretne idő előtti voksolást tartani, miután a politikai tömörülés támogatottsága 17 százalékra esett vissza, miközben a Ligára a lakosok 36%-a voksolna a legfrissebb felmérések szerint.

Az Öt Csillag Mozgalom vezetője Luigi di Maio árulással vádolta meg a Ligát vezető Matteo Salvinit. Di Maio közölte: megadták az esélyt Salviniéknak, hogy együtt kormányozza velük Olaszországot. A politikus szerint azonban a belügyminiszter a Silvio Berlsucino vezette Hajrá Olaszországgal akar összeállni.

Meglátjátok majd, hogy az olaszok megfizettetik a Ligával annak árát, hogy hátba szúrta Olaszországot. Nem a régi tetteikről beszélünk, hanem arról, hogy kormányválságot előidézni augusztus közepén, és őszre választásokba belerángatni az országot... ilyenre nem volt példa 1919 óta - bírálta Salvini pártját az Öt Csillag Mozgalom vezetője

Szakértők szerint a két kormánypárt a Liga és az Öt Csillag Mozgalom között a májusi Ep választásokkor éleződött ki ki a feszültség. A Liga toronymagasan megnyerte a voksolást. AZ pedig csak olaj volt a tűzre, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnökké választáskor a Liga ellene az Öt Csillag pedig mellette voksolt.

HírTV