2019. október 14.,
hétfő, Helén napja

Arnold Schwarzenegger: Csak Trump lépett ki, nem az USA

Hír TV

2018. december 3., hétfő 16:57, frissítve: hétfő 19:04

Csak Donald Trump lépett ki a párizsi klímaegyezményből, az Egyesült Államok nem – jelentette ki Arnold Schwarzenegger az ENSZ lengyelországi klímacsúcsán. Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 24. éves ülésén az ENSZ főtitkára is felszólalt, ő azt mondta: a világ túl keveset tesz és túl lassan cselekszik a klímaváltozás megállításáért.

„Ha nem cselekszünk, a civilizációnk összeomolhat és az élővilág nagy része kihalhat” – drámai jövőképet festett le Sir David Attenborough brit természettudós az ENSZ lengyelországi klímacsúcsának nyitónapján.

Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 24. éves ülésén, Katowicében nem ő volt az egyetlen híresség a felszólalók között. Arnold Schwarzenegger, filmsztár és volt kaliforniai kormányzó arról igyekezett meggyőzni a hallgatóságot, hogy csak Donald Trump lépett ki a párizsi klímaegyezményből, az Egyesült Államok nem.

„Nincs igazuk, amikor azt mondják, Amerika kilépett a párizsi egyezményből. Mert ha egy kicsit benéznek Washington mögé, láthatják, hogy az államok és a városok, a helyi önkormányzatok ellenőrzik a kontrollálják a károsanyag-kibocsátásunk 70 százalékát; és a kormányzók és a polgármesterek még mindig bent vannak az egyezményben, az Egyesült Államok még bent van. Igen, Washingtonban egy mesüge vezető ül, de Amerika sokkal több őnála” – fogalmazott a színész.

Donald Trump tavaly jelentette be, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a 2015-ös párizsi klímaegyezményből, aminek egyik legfőbb célkitűzése, hogy az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentésével hosszú távon 2 Celsius fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést.

Az ENSZ főtitkára szerint a világ jelenleg túl keveset tesz ennek érdekében. „A Meteorológiai Világszervezet szerint a valaha feljegyzett legmelegebb 20 év az utóbbi 22 évben volt, a 4 legmelegebb az elmúlt 4 évben. A szén-dioxid koncentráció 3 millió éve nem volt ilyen magas, a károsanyag-kibocsátás pedig ismét nő” – mondta António Guterres.

Guterres szerint 2030-ig világviszonylatban 1,5 fokkal nőhet az átlagos hőmérséklet, ami drámai hatással lesz a növény- és állatvilágra.

A klímacsúcson a Világbank vezérigazgatója jelezte: öt éven belül megduplázná a klímaváltozás elleni harcra szánt támogatását, és 2020 után immár 200 milliárd dollárt szánna a klímavédelmi projektekre.