2020. október 31.,
szombat, Farkas napja

Argentína és Mexikó az AstraZenecával együtt gyártja a Covid-19 elleni védőoltást

MTI

2020. augusztus 13., csütörtök 07:10

Argentína és Mexikó az AstraZeneca brit gyógyszeripari csoport és az oxfordi egyetem által kidolgozott Covid-19 elleni védőoltást fogja gyártani, hogy azt Brazília kivételével Latin-Amerikában forgalmazza - jelentette be Alberto Frenández argentin elnök.

Elmondta: az AstraZeneca csoport megállapodást írt alá a Slim nevű alapítvánnyal arról, hogy 150-200 millió adag, Latin-Amerikának szánt védőoltást állítson elő. Egy adag ára 3-4 amerikai dollár (900-1200 Ft) körül várható.

A vakcina már 2021 első félévében elérhető lesz a térség kormányai, államai számára. Hozzátette, hogy az elosztást igazságosan végzik majd a térség kormányainak igényei szerint. A védőoltás latin-amerikai gyártását Argentína és Mexikó veszi kézbe, ez teszi lehetővé azt, hogy a térség országai gyorsan és hatékonyan hozzájussanak.

Az AstraZeneca számításai szerint a védőoltás klinikai vizsgálatai ősszel fejeződnek be.

A brit gyógyszeripari csoport már több megállapodást kötött arról, hogy a vakcinából szállítson az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába, Franciaországba, Hollandiába, Japánba, Németországba és Olaszországba.

 

MTI