2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Az uniós vezetőkkel tárgyalt a török elnök Brüsszelben

Ankara konkrét támogatás vár a NATO tagállamoktól a menekültválság miatt elszenvedett veszteségekért. A török elnök hétfő este az uniós vezetőkkel találkozott Brüsszelben, hogy az elmúlt hetekben a görög-török határon kialakult helyzetről és az EU és Törökország közötti megállapodás megújításáról tárgyaljon. Az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy az unió kész a nyílt és őszinte párbeszédre Törökországgal, de fontos a 2016-os megállapodásban foglaltak betartása.

  • Az uniós vezetőkkel tárgyalt a török elnök Brüsszelben

Erdogan az új diktátor és rekesszék be a tárgyalásokat – ezek a feliratok olvashatók a török elnök elleni tüntetésen a belga fővárosban. Recep Tayyip Erdogan külügyminisztere kíséretében érkezett Brüsszelbe, ahol az Európai Tanács, illetve az Európai Bizottság elnöke fogadta, majd később a NATO főtitkárral is egyeztetett. A török államfő azért utazott az uniós fővárosba, hogy az elmúlt hetekben kialakult migrációs válsághelyzetről, valamint az EU és Törökország közötti 2016-os megállapodás megújításáról tárgyaljon. Erdogan hangsúlyozta, a közel-keleti konfliktus kezdete óta Ankara csaknem 4 millió szíriai menekültet fogadott be, az elszenvedett veszteségek miatt most konkrét támogatást vár a NATO tagállamoktól.

„A török-szír határ egyben a NATO országok délkeleti határa is. A Szíriából eredő konfliktus az egész régióra – de tulajdonképpen egész Európára veszélyt jelent, biztonsági és humanitárius szempontból egyaránt”

– a török elnök hangsúlyozta, a korábbinál nagyobb erőfeszítésekre van szükség a szíriai helyzet megoldása érdekében.

A NATO főtitkára úgy fogalmazott, az újabb menekülthullám megindulása közös kihívás, ami közös megoldásokat igényel.

Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, az unió kész a nyílt és őszinte párbeszédre Törökországgal a válság megoldása érdekében, ám fontos a 2016-os megállapodásban foglaltak betartása.

Volt lehetőségünk megmutatni, hogy az Európai Unió hogyan viszi véghez a pénzügyi elkötelezettségét. Megígértük, hogy 6 milliárd eurót mozgósítunk a törökországi menekültek támogatására. Ezáltal elismertük azt a vállalást, amit Törökország tett a török területeken lévő migránsok ellátásáért.”

– az Európai Tanács elnöke arra a pénzösszegre utalt, amit az Európai Unió ígért a török államnak, ám ez Ankara szerint nem érkezett meg maradéktalanul.

Charles Michel ígéretet tett a migrációs megállapodás felülvizsgálatára. Hozzátette, a következő napokban közös uniós és török delegáció vizsgálja majd a teljesítés elmaradt részleteit, valamint az együttműködés folytatásának lehetőségeit.

A migrációs válság azután újult ki, hogy másfél héttel ezelőtt Ankara bejelentette, nincs kapacitása a továbbiakban ellátni a Szíriából tömegesen érkező migránsokat, ezért megnyitja előttük az ország kapuit Európa felé.

A görög-török határon azóta háborús állapotok uralkodnak: a migránsok többször füstgránáttal és kövekkel támadtak a görög határőrökre, akik vízágyúval védekeznek. A 2015-ös migránsválság óta nem volt ekkora tömeg, ami egyszerre próbált volna az Európai Unió területére betörni.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!