2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 09:05

Külföld

Ankara biztosra veszi, a szír rezsim vegyi fegyvert használt

A török miniszterelnök szerint a szír vezetés régóta vegyi fegyvereket használ. Az ankarai vezető azt állítja, legalább 200 rakétát vetett be az Aszad-rezsim. Az Egyesült Államok addig nem avatkozik közbe katonailag, amíg teljes bizonyosságot nem szerez a nemzetközi szabályok megsértéséről.

Bizonyíték továbbra sincs, de egyre többen állítják, hogy a szír vezetés vegyi fegyvereket vetett be az ellenzék ellen. Recep Tayyip Erdogan egy interjúban úgy fogalmazott: a török kórházakban ápolt szír áldozatok égési sebeiből arra következtetnek, hogy vegyi fegyver okozta sérüléseiket. „Teljesen egyértelmű, hogy a szír rezsim vegyi fegyvert használt. Hírszerzési információink szerint úgy körülbelül 200 rakétát vethettek be, de lehet hogy ennél is többről van szó” – közölte a török miniszterelnök.

Arra azonban Törökországnak sincs egyértelmű bizonyítéka, hogy mindegyik rakétán volt vegyi töltet, és ez szarin gáz lett volna.

Az Egyesült Államok is régóta hangoztatja, hogy a szíriai polgárháborúban vegyi fegyvereket alkalmaztak. A Fehér Ház, úgy tűnik, tanult hibájából, 2003-ban ugyanis arra hivatkozva indított háborút Irakban, hogy az arab államnak vegyi fegyverei vannak. Utóbb állításaikat nem tudták bizonyítani. Washington most addig nem dönt katonai lépésekről, amíg 100 százalékos bizonyosságot nem szerez a nemzetközi szabályok megsértéséről.

„Az Egyesült Államok minden lehetséges eszközzel továbbra is segíteni fogja a szíriai embereket, hogy megdönthessék a rezsimet, és az országban ismét béke és stabilitás uralkodhasson” – nyilatkozta az amerikai védelmi miniszter.

A szíriai polgárháború elmúlt két évében az ENSZ adatai szerint több mint hetvenezren vesztették életüket. Az amerikai külügyminiszter csütörtökön bejelentette: Washington százmillió dollár humanitárius segélyt folyósít a szíriai menekültek támogatására. Az összeg felét Jordánia kapja, hogy képes legyen megbirkózni a menekültáradattal; a királyság eddig több mint 500 ezer szír menekültet fogadott be.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!