2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Andrzej Duda a jövő évi lengyelországi elnökválasztás legesélyesebb jelöltje

Andrzej Duda hivatalban lévő lengyel elnök a jövő tavaszi elnökválasztás legesélyesebb jelöltje két felmérés szerint. A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform jelöltjét, Malgorzata Kidawa-Blonskát a politikai színtéren újoncként fellépő független jelölt, Szymon Holownia követi a sorban.

  • Andrzej Duda a jövő évi lengyelországi elnökválasztás legesélyesebb jelöltje

Az onet.pl német tulajdonú lengyelországi hírportál számára végzett, szerda este nyilvánosságra hozott felmérésben Dudát a megkérdezettek 39 százaléka támogatta az államfői posztra. Ezzel a jelenlegi elnök a legsikeresebb jelölt lenne a választás első fordulójában.

A közvetlen lengyel elnökválasztás akkor kétfordulós, ha az első fordulóban a győztes jelölt nem szerzi meg a szavazatok több mint felét. A második fordulóban ebben az esetben a két legsikeresebb jelölt mérkőzik meg egymással.

Duda hivatalosan még nem erősítette meg jelöltségét, élvezi viszont a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatását.

Biztos viszont a második legesélyesebb jelölt, a Polgári Platform (PO) színeiben induló Malgorzata Kidawa-Blonska indulása. A politikus az onet.pl felmérése szerint 21 százalékos támogatottságot élvez. A PO a parlamentben egy három pártból álló koalíciót vezet, a kisebb szövetséges tömörülések még nem döntötték el, állítanak-e saját jelöltet.

Kidawa-Blonskát szorosan - 16 százalékos támogatottsággal - követi Szymon Holownia, a TVN kereskedelmi televízióhoz közeli, "liberális katolikusként" ismert közíró, aki nemrégen jelentette be indulását. Egyes kommentátorok szerint a független jelöltként induló Holownia hasonló pálya befutására törekedhet, mint a korábbi tévésztár és a jelenlegi ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij, illetve a civil aktivistaként szlovák államfői posztra jutó Zuzana Caputová. Mások szerint az első fordulóban nem Dudától, hanem leginkább Kidawa-Blonska szavazótáborától vihet el támogatókat. Duda esélyeit viszont Holownia a második fordulóban - amennyiben abba nem ő jut be - csökkentheti, ha szavazóit arra biztatja, hogy voksoljanak az ellenzéki jelöltre.

A jelöltségüket már bejelentő politikusok közül az ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz jelenleg a voksok 8 százalékára számíthat.

Egy másik, a wpolityce.pl konzervatív hírportál számára készített, szintén szerda este közzétett felmérés szerint Duda 46 százalékos támogatottságot élvez. Kidawa-Blonskára a megkérdezettek 23 százaléka szavazna, míg Holownia a voksok 12 százalékára, Kosiniak-Kamysz pedig 7 százalékra tenne szert.

Az államfőválasztás időpontját feltehetőleg a jövő év elején jelentik be, több értesülés szerint valamelyik májusi dátum a legvalószínűbb. A választással lezárul majd a 2018 őszétől tartó lengyelországi szavazási sorozat.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!