2019. június 25.,
kedd, Vilmos napja

Amerikai fenegyerek áll a Trópusi Trump mögött?

MTI, Hír TV

2018. október 12., péntek 08:38

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnökjelölt egyik fia korábbi nyilatkozatának ellentmondva tagadta, hogy kampánya kapcsolatban áll Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadójával, Steve Bannonnal.

Jair Bolsonaro csütörtökön egy Rio de Janeiró-i rendezvényen tett kijelentésével újságírók kérdéseire reagált, amelyek egyik fia, Eduardo Bolsonaro állítólagos találkozóját firtatták Bannonnal.

A brazil elnökjelölt szerint amennyiben fia valóban találkozott volna Bannonnal, úgy arról neki nem számolt be. A kampányával való esetleges összefüggésekről szóló jelentéseket pedig tipikus hamis híreknek minősítette. A politikus a Rio de Janeiró-i rendezvényen kijelentette, nagyra tartja Trumpot szigorú bevándorlási politikájáért. Mint mondta, nem szabad, hogy egy állam határai tárva-nyitva álljanak.

Az Epoca című brazil magazin egyik augusztusi cikkében idézte Eduardo Bolsonarót, aki akkor úgy nyilatkozott: Bannon felajánlotta a segítségét. Az interjúban Eduardo Bolsonaro azt mondta, nem pénzügyi támogatásról, hanem internetes tippekről, esetenként egy elemzésről, adatok kiértékeléséről, ilyen jellegű dolgokról lenne szó.

A brazil elnökjelölt fia emellett augusztusban az Instagram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett egy felvételt, amelyen együtt látható Trump volt tanácsadójával. A kép kísérő szövegében Eduardo Bolsonaro azt írta, hogy nagyszerű találkozó volt, illetve Bannon rajongója apja indulásának az elnökválasztáson, s egyesíteni fogják erőiket a kulturális marxizmussal szemben.

Jair Bolsonaro a szavazatok mintegy 46 százalékát kapta a brazíliai elnökválasztás vasárnap tartott első fordulójában, a második helyen a baloldali Munkáspárt (PT) jelöltje, a libanoni keresztény származású Fernando Haddad végzett, aki a voksok 29 százalékát szerezte meg. Mivel egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, második fordulót kell tartani. Az október 28-i második fordulóban így Bolsonaro és Haddad mérkőzik meg az elnöki tisztségért.

A 63 éves volt katonatiszt támogatottságát arra építi, hogy a brazilok hatalmas hányada kiábrándult az országot eddig irányító, korrupciós ügyekbe keveredett pártokból, sokan dühösek, mert egyre jobban elharapódzik a bűnözés. Jair Bolsonarót bírálói viszont csak Trópusi Hitlerként emlegetik, vélhetően azért, mert nem zárta ki a katonai beavatkozást az ország belügyeibe, ha a korrupciót nem sikerül megfékezni. Rasszistának és homofóbnak tartott megnyilatkozásai miatt is érték bírálatok Jair Bolsonarót, aki mintegy három évtizede politizál a brazil kongresszusban. Emellett nyíltan dicsérte az egykori brazil katonai diktatúrát.

Az elnökválasztás első fordulója mellett parlamenti választást is tartottak vasárnap. Eduardo Bolsonaro képviselőként csaknem 2 millió szavazatot kapott, a valaha volt legtöbbet a dél-amerikai országban. Bannon jelenleg Európában olyan szervezet létrehozásán fáradozik, amely támogatja a populisták erősödését a jövő májusi EP-választások előtt.