2021. 09. 25. Szombat Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 14:00

Külföld

Amerikai ellenállás miatt nem lesz közös zárónyilatkozat az Északi-sarkvidéki Tanácsban

Első alkalommal 1996-os megalakulása óta nem sikerült közös zárónyilatkozattal lezárni az Északi-sarkvidéki Tanács kedden véget érő miniszteri tanácskozását.

A találkozót vezető Timo Soini finn külügyminiszter kedden elmondta: a találkozót rendszerint lezáró közös nyilatkozat helyett a részt vevő miniszterek egyenként tesznek majd nyilatkozatot. A finn tárcavezető hangsúlyozta: nem akarja megnevezni a felelőst. Hozzátette: világos, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos álláspontok eltérnek "a világ különböző nagyvárosaiból szemlélve".

Finnország 2017 májusában vette át az Északi-sarkvidéki Tanács elnökségét két évre, és most Izlandnak adta át. A miniszteri tanácskozásokat kétévente tartják.

Az északi sarkköri országokat tömörítő szervezet tagjai közé tartozik Finnország, Izland, Norvégia, Oroszország, Svédország, az Egyesült Államok, Kanada, Dánia. A tanács egyebek mellett a sarkvidéki környezetvédelemmel és klímavédelemmel is foglalkozik. A Rovaniemiben tartott tanácskozás célja egy olyan kétéves keretterv kidolgozása volt, amely a klímaváltozás kihívásait lett volna hivatott kiegyensúlyozni a fenntartható fejlődéssel, különös tekintettel az ásványkincsek kitermelésére.

A szakértők szerint a globális felmelegedés kétszer olyan gyorsan zajlik a sarkvidéken, mint a világ többi részében. Az olvadó jégsapkák miatt pedig korábban elérhetetlen gáz- és olajlelőhelyek váltak elérhetővé.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Donald Trump amerikai elnök kormánya számára az eltűnő jégsapkák mindenekelőtt kiaknázandó lehetőséget, nem pedig egy kezelésre szoruló válságot jelentenek. Ezt az álláspontot Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is világossá tette a tanácskozáson. Az amerikai diplomácia vezetője mintegy húszperces hétfői beszédében - bár elismerte, hogy olvad a sarkköri jégtakaró - egy szóval sem említette a klímaváltozást, ahogy a tanácskozásra előkészített amerikai dokumentumok sem.

Beszéde inkább Oroszország és Kína befolyásszerzésének visszafogására irányult. Az olvadás hatására növekvő tengerszinttel összefüggésben pedig azt emelte ki, hogy így új hajózási útvonalak és kereskedelmi lehetőség nyílnak meg Ázsia és a nyugati országok között, akár húsz nappal is lerövidítve a hajózás idejét. Hozzátette: "A sarkköri hajózási útvonalak a 21. század Szuezi- és Panama-csatornájává válhatnak". Pompeo szavait udvarias, de halk tapssal fogadták. Trump egyébként még 2017-ben felmondta a párizsi klímaegyezményt.

Margot Wallström svéd külügyminiszter felszólalásában kijelentette: "A sarkköri klímaválság nem a jövő eseménye, hanem most történik, miközben erről beszélünk".

Chrystia Freeland, Kanada külügyminisztere pedig rávilágított: a legutóbbi tudományos tanulmányok szerint a hőmérséklet átlagosan 11 Celsius-fokkal emelkedhet országa sarkköri részén. Úgy fogalmazott, hogy ez félelmetes, és mindenkinek felelőssége, hogy kivegye a részét egy közös megoldásból.

"A klímaváltozás hatására drasztikusabb változásokra számíthatunk a következő két évtizedben, mint az utóbbi száz esztendőben" - figyelmeztetett Gudlaugur Thor Thordarson izlandi külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Olaszország nem adja ki Spanyolországnak Carles Puigdemont volt katalán elnököt

A hazája függetlenségéért kampányoló politikusnak lázadás vádjával kellene bíróság elé állnia Madridban. 2021. szeptember 25.

Joe Biden szégyennek nevezte a Haiti migránsok szíjjal verését

Következményekkel kell számolniuk a haiti migránsokkal szemben durván fellépő texasi határőröknek. 2021. szeptember 25.

Aachenben fejezi be kampányát Armin Laschet

Élőben kapcsoltuk tudósítónkat, Zöldhegyi Katalint. 2021. szeptember 25.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!