2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Amerikai adóbotrány: távozik a hivatal vezetője

Lemondott az amerikai adóhivatal elnöke, miután kiderült, hogy a szervezet célzottan vizsgált konzervatív csoportokat. Barack Obama azt ígérte, intézkedni fog, hogy ilyen ne fordulhasson elő még egyszer. A Fehér Háznak közben két másik botrány is fejfájást okoz, miután kiderült, hogy az igazságügyi minisztérium titokban megszerezte az amerikai hírügynökség újságíróinak híváslistáját, illetve fény derült arra is, hogy a kormány nem mondott igazat a tavalyi líbiai nagykövetség elleni terrortámadásról.

Politikai hovatartozás szerint különböztette meg az adófizetőket az amerikai adóhivatal – ez derül ki a hatóság belső jelentéséből. A hivatal 2010-től minden olyan szervezetet duplán ellenőrzött, amelyekről úgy gondolta, hogy a konzervatívokhoz kötődhetnek, vélhetően válaszul arra, hogy a kongresszusban a republikánusok kerültek többségbe. Barack Obama azt ígérte, intézkedik, hogy az eset ne ismétlődhessen meg. Első lépésként leváltotta az adóhivatal vezetőjét.

„Először is minden érintettet felelősségre fogunk vonni – közölte Barack Obama. – Tegnap utasítottam a pénzügyminiszteremet, hogy járjon utána, hogyan történhetett ez meg” – tette hozzá az amerikai elnök.

Botrány botrányt követ

Ez már a harmadik botrány az elmúlt hetekben, amely komolyan rontotta a Fehér Ház renoméját. A héten került nyilvánosságra, hogy az igazságügyi minisztérium titokban lefoglalta az amerikai hírügynökség 20 újságírójának híváslistáját, és az is kiderült, hogy a kormány nem mondott igazat a líbiai nagykövetség elleni tavalyi terrortámadásról. Eric Holder igazságügyi miniszter egy kongresszusi meghallgatáson próbálta megvédeni a kormány becsületét. – Sok kritika ért minket, a republikánusok még a lemondásra is felszólítottak, pedig nem volt közöm a híváslisták lefoglalásával kapcsolatos döntéshez – fogalmazott a tárcavezető.

A demokraták is próbálják elkerülni a botrányok okozta népszerűségvesztést: az egyik szenátor már javaslatot is tett arra, hogy a kongresszus egy új törvénnyel nyújtson nagyobb védelmet az újságíróknak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Róma nem küld csapatokat Ukrajnába + videó

Róma nem küld csapatokat Ukrajnába + videó

Szakértők szerint a francia elnök korábbi kijelentése, melyben NATO erők ukrajnai jelenlétét szorgalmazta, figyelmeztetés volt a nyugat számára arra az esetre, ha Moszkva elfoglalná Kijevet.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!