2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Amerika szállítana fegyvert Ukrajnának

Az Egyesült Államok nem tartja elképzelhetetlennek, hogy fegyvereket és hadifelszerelést szállítson az ukrán hadseregnek, ezt az amerikai kormány szóvivője közölte, miután újabb heves harcok kezdődtek Ukrajna keleti felén. Egy nap alatt húsz civil halt meg, és több tucat lakóházat lebombáztak a szemben álló felek. Angela Merkel és Orbán Viktor hétfői találkozójukon kizárta, hogy Európa is fegyvereket adna az ukránoknak.

Az ukrán és az oroszbarát szakadár hadsereg tagadja, hogy polgári célpontokat bombáznának, mégis egy nap alatt húsz civil halt meg. Egy férfi házát néhány perc alatt lerombolták. „Két hullámban bombáztak. Először a ház tetejét robbantották le és a garázsépületet lőtték ki, aztán a második körben a házat is letarolták” – mondja egy túlélő.

Az ukrán és a szeparatista hadsereg most egy huszonötezres város, Debalceve ellenőrzéséért harcol. A település 70 kilométerre van Donecktől, és a régió vasúti központja. „A város két tűz között van, az emberek pincékbe menekülnek, folyamatos a bombázás minden oldalról, és azt sem tudjuk, mikor ki lő” – mondja egy helyi lakos.

A kormány szerint a szeparatisták annyi területet akarnak elfoglalni Ukrajnából, hogy szárazföldi kapcsolatot létesíthessenek Oroszország és a Krím félsziget között. A tűzszünetről egyik fél sem hajlandó tárgyalni.

„Ha a kijevi vezetés azt akarja, hogy ott legyünk a béketárgyalásokon, akkor előbb egyoldalú tűzszünetet kell hirdetnie, és abba kell hagynia a lakosság irtását” – nyilatkozta Gyenyisz Pusilin, a szakadárok egyik szóvivője.

Angela Merkel német kancellár Budapesten kizártnak nevezte, hogy az EU fegyverekkel támogassa az ukrán hadsereget, az Egyesült Államok viszont szállítana fegyvert. „Folyamatosan alkalmazkodunk az ukrajnai helyzethez, hogy megfelelő választ tudjunk adni. Rendszeresen értékeljük, hogy milyen módon tudjuk a legjobban segíteni Ukrajnát. Egyértelmű, hogy a szeparatisták célja, hogy területet foglaljanak el Ukrajnából” – közölte Jen Psaki külügyi szóvivő.

Az ENSZ szerint a tavaly áprilisban kezdődött harcoknak már 5300 halottjuk van, 80 százalékuk civil.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!