2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Külföld

Amerika közbeavatkozik?

Nem zárható ki az amerikai katonai beavatkozás Szíriában, ha bebizonyosodik, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvereket vetettek be. Az amerikai hadsereg készen áll, az elnök azonban a Fehér Ház szerint csak megdönthetetlen bizonyíték esetén dönt az akció elrendeléséről.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az amerikai elnökre, hogy rendeljen el katonai akciót Szíria ellen, a kormányerők ugyanis minden bizonnyal vegyi fegyvereket vetettek be a felkelők ellen Allepóban. Az Egyesült Államok hadseregének vezérkari főnöke Japánban úgy nyilatkozott, hogy készen állnak a parancs végrehajtására. „Én nem politizálok, katonai megoldásokat javaslok a polgári vezetésnek. Ha a célt kitűzték, akkor ennek a célnak az elérését biztosítom” – jelentette ki Martin Dempsey, a vezérkar főnöke. Arról azonban nem beszélt, hogy milyen jellegű katonai hadműveletekről lehet szó, például elképzelhető-e repülési tilalmi zóna kijelölése, ami megakadályozná a kormányerők légicsapásait.

Az amerikai védelmi miniszter megerősítette, hogy a szíriai harcokban használhattak vegyi fegyvert. „Nem tudjuk megerősíteni, hogy honnan származnak ezek a fegyverek, de úgy hisszük, hogy bármilyen vegyi fegyver használata nagy valószínűséggel az Aszad-rezsimmel hozható összefüggésbe” – mondta Chuck Hagel.

A Fehér Ház szóvivője szerint bármilyen katonai akció elrendeléséhez megdönthetetlen bizonyítékokra van szükség.

„Az Egyesült Államok elnöke azt mondta, hogy a játszma egészen másként alakul, ha Aszad elnök vegyi fegyvereket vet be, mert ezzel átlép egy határvonalat. Több mint nyilvánvaló, hogy ez most megtörtént” – közölte John McCain volt amerikai elnökjelölt.

Barack Obama márciusban kijelentette, hogy az Egyesült Államok számára elfogadhatatlan, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vessenek be a civilek ellen. Az izraeli és a brit titkosszolgálat már korábban bizonyítottnak vélte a vegyi fegyverek bevetéséről szóló híreket, izraeli katonai illetékesek most határozott katonai akciót követelnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!