2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Róma - Cinecitta magyarul 10:55

Külföld

Megostromolták az önkormányzat épületét, teljes a káosz

Összecsaptak a rendőrökkel a kormányellenes tüntetők Milánóban. Itt, és az ország számos más városában is általános sztrájkot tart két országos szakszervezet – a kabinet munkaügyi- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozva. A mai munkabeszüntetés több mint 50 város tömegközlekedését, illetve a vasúti és a légiforgalmat is megbénította.

A fiatalok átmásztak a kerítésen és ajándékokat dobáltak a tüntetőknek. A tiltakozást az érdekképviseletek szervezték a kormány politikája ellen. A mikulások akciója után szabadultak el az indulatok. A rendőrök oszlatni kezdték a tömeget, a tüntetők pedig összecsaptak az egyenruhásokkal, akik gumibottal és könnygázzal szorították vissza a tiltakozókat.

A tüntetők itt és 53 másik városban is a két legnagyobb szakszervezet felhívására vonultak utcára. Azt követelik, hogy az olasz kormány változtasson munkaügyi- és gazdaságpolitikáján. A gazdaság továbbra is stagnál, a legutóbbi negyedévben újabb 0,1 százalékkal csökkent a GDP. A kabinet a munkaerőpiac élénkítéséhez az új dolgozók felvétele mellett az elbocsátást is megkönnyítené.

„Munkahelyeket akarunk, és úgy nem lehet munkahelyeket teremteni, ha megnyirbáljuk a dolgozók jogait. Vissza akarjuk szerezni a jogainkat, demokráciát akarunk, amit most ellopnak tőlünk, az olasz nép és a dolgozók méltóságával együtt” – mondta egy tüntető, Franco Capuano.

A tüntetések mellett sztrájkolnak is

A tüntetésekkel párhuzamosan általános sztrájkot is hirdettek a szakszervezetek, így hiába várták a buszt péntek délelőtt ezek a római lakosok, a járművek üresen gurultak be egymás után a garázsba. Lakat került a metróállomások ajtajára is, nem jártak a vonatok, és több száz nemzetközi repülőjáratot is törölni kellett.

„Szerintem rossz, hogy sztrájk van, és nem indul el a járatom, mert nem tudom, hogyan jutok haza. Ma este 6-kor érkeztem volna, de most nem tudom, hazajutok-e ma. Nem tudom, mit fogok csinálni, vagy hogy ki fizeti ki a repülőjegyemet” – hangsúlyozta egy bolgár turista.

A mostani az első eset, hogy egy balközép kormány alatt sztrájkolnak a velük hagyományosan jó kapcsolatot ápoló olasz szakszervezetek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!