2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Általános mozgósítás rendeltek el a kurdok lakta területeken

Hír TV

2019. október 9., szerda 09:56

Általános mozgósítást rendeltek el szerdán a kurd hatóságok Északkelet-Szíriában a török offenzíva veszélye miatt.

Az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációjaként ismert félautonóm kurd intézmény közleménye szerint az általános mozgósítás három napig tart. "Felszólítjuk népünk minden tagját, minden népcsoportot, hogy induljon a határtérségbe (...), gondoskodjon az ellenállásról ebben a kényes történelmi pillanatban" - áll a közleményben.

A kurd hatóságok egyúttal felszólították a nemzetközi közösséget, hogy teljesítse kötelességét, mert a kurd népet humanitárius katasztrófa fenyegeti.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója kedden a The Washington Post című amerikai lapban megjelent cikkében és Twitter-üzenetében is azt írta, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt hamarosan bevonul Szíriába. Altun szerint a török hatóságok által terrorszervezetnek tartott szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) megadhatja magát, vagy Törökország állítja meg, hogy ne akadályozhassa harcát az Iszlám Állam dzsihadistái ellen. "Törökországnak nincs más célja Északkelet-Szíriában, kivéve, hogy fel akarja számolni a török polgárokra régóta leselkedő veszélyt, és meg akarja szabadítani a helyi lakosokat a fegyveres banditák igájától" - írta Altun.

Közben hírügynökségek arról adtak hírt szerdán, hogy Északnyugat-Szíriában tevékenykedő lázadók buszkonvojai érkeztek a határ menti törökországi településekre, hogy felkészüljenek a török erőkkel együtt indítandó invázióra.

A török parlament előző napon, kedden egy évvel meghosszabbította a török hadsereg szíriai és iraki műveleteire adott mandátumot, zöld jelzést adva ezzel a küszöbönálló katonai beavatkozásnak.

Törökország Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusában indított hadműveletet Szíriában, megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz, el-Báb alkotta háromszöget az Iszlám Állam fegyvereseitől és az YPG-től. Másfél évre rá, 2018 januárjában a török hadsereg Olajág fedőnéven még egy nagyszabású offenzívába kezdett az YPG egyik különálló, Szíria északnyugati csücskében Afrín körzet ellen, és azt is ellenőrzése alá vonta. A harmadik katonai beavatkozást Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akarja végrehajtani a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd fegyveres koalíció ellen, ahol a szervezet mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát.

Az YPG alkotja a gerincét az SDF-nek, amely az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara szerint azonban az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert szerinte a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szíriai szövetségese.

Erdogan a közelmúltban többször jelezte: Törökország elégedetlen az Egyesült Államokkal az SDF területein közösen tervezett biztonsági övezet kialakításának előrehaladtával, ezért Ankara rövid időn belül hadműveletet indít a térségben. Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást a térségből, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel "hátba szúrta" szövetségeseit.

MTI