2024. 10. 03. Csütörtök Helga napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Külföld

Államelnöki választások Romániában: az egyik jelölt Orbán Viktor kitiltásával kampányol + videó

Habár még hetek vannak a román államelnöki választásokig, máris egészen elképesztő kijelentések hangzanak el a jelöltek részéről. A legnagyobb ellenzéki párt, a balliberális Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke egyenesen kimondta, ha az ország elnöke lesz, fontolóra fogja venni Orbán Viktor kitiltását Romániából. A részletekről Hermann Endre tudósít, Bukarestből.

  • Államelnöki választások Romániában: az egyik jelölt Orbán Viktor kitiltásával kampányol + videó

Az államelnöki választások előtti hivatalos kampányidőszak október végén kezdődik, ennek ellenére ahogy az Romániában lenni szokott már most teljes gőzzel folyik a szavazatokért folytatott harc. A legnagyobb ellenzéki párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke, Elena Lasconi, az egyik országos hírcsatornának adott nyilatkozatában kijelentette, ellenzi a magyar miniszterelnök revizionista kijelentéseit, és ha ő lesz Románia elnöke, komolyan el fog majd beszélgetni vele. A hírcsatorna a teljes interjút a hétvégén fogja közölni, de a közzétett részletek már most nagy port kavartak.

Lasconi első sorban Orbán Viktor Tusványosi beszédére utalt, amikor kijelentette, a magyar miniszterelnök revizionista, ellentmondásos személyiség, aki szerinte inkább oroszpárti politikát folytat. Hangoztatta, amennyiben ő nyeri meg az államelnöki választásokat, és Orbán Viktor újra hasonló jellegű beszéddel, vagy kijelentésekkel állna a nyilvánosság elé, fontolóra fogja venni a magyar kormányfő kitiltását Romániából.

Elena Lasconi a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján az államelnöki választások jelöltjei között a negyedik-ötödik helyén áll.

Annak ellenére, hogy még hetek vannak a választásokig, a legtöbb jelöltet már megpróbálták besározni ellenfelei. Több pletyka, vádaskodás látott már napvilágot, így a jelenlegi miniszterelnökről kiderült, hogy rossz tanuló volt gyerekkorában, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke ellen pedig nyomozás folyik, ugyanis csalt az európai pénzek elköltésénél. Ezen kívül több jelöltet is azzal vádoltak meg, hogy Oroszországnak kémkednek, másokat pedig csalással, plagizálással gyanúsítottak ellenfeleik.

A romániai államelnöki választások első fordulójának időpontja, november 24. Amennyiben egyik jelölt sem éri el az abszolút többséget a választások második fordulóját december 8-án tartják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!