2020. március 29.,
vasárnap, Auguszta napja

Alkotmányos felmentési eljárást indítana Donald Trump ellen az amerikai képviselőház

2019. október 3., csütörtök 13:04

Alkotmányos felmentési eljárást indítana a demokrata-párti Képviselőház az amerikai elnök ellen. Egy névtelen bejelentő állítása szerint Donald Trump korábban az ukrán elnököt arra kérte, segítsen feltárni politikai riválisának korrupciós ügyeit. Az Egyesült Államok elnöke boszorkányüldözésnek nevezte a vizsgálatot, de közölte: együttműködik a Képviselőházzal.

Újabb boszorkányüldözésbe kezdett Donald Trump szerint a Demokrata párt. A botrány múlt hét elején robbant ki, amikor egy névtelen bejelentő azt állította, hogy az Egyesült Államok elnöke korábban megzsarolta az ukrán államfőt. Az állítás szerint Trump július 25-én telefonon arra kérte Volodimir Zelenszkij-t, segítsen feltárni a volt alelnök és jelenlegi demokrata elnökjelölt-aspiráns, Joe Biden és fia korrupciós ügyét.

A képviselőház demokrata-párti elnöke, Nancy Pelosi vizsgálatot indított az ügyben, aminek részeként bekérte a Fehér Háztól a két államfő közötti beszélgetés dokumentumait.

„Az elnök olyan szintre alacsonyodik le, ami nem méltó az Egyesült Államok alkotmányához. Az alapítóink pontosan azért építettek be bizonyos korlátokat az alaptörvényünkbe, hogy senki ne terjeszkedhessen túl a jogkörén. Azt azonban soha nem gondolták, hogy lesz egy olyan elnök, akik ezeket a korlátokat felrúgja, figyelmen kívül hagyja az alkotmányt, és úgy értelmezi azt, ahogy akarja”

– mondta a Képviselőház elnöke.

Nancy Pelosi szerint az elnök kockára tette az Egyesült Államok biztonságát és a választások integritását saját politikai érdekei miatt. ((5221, 01:19-))A kivizsgálás érdekében a kongresszus illetékes bizottsága több magas rangú tisztviselőt, köztük a külügyminisztert is beidézte meghallgatásra.

Amennyiben a vizsgálatok során megalapozottnak bizonyulnak a vádak, az amerikai elnök ellen megindulhatna az alkotmányos felmentési eljárás. Mike Pompeo zaklatásnak minősítette a hivatalnokok beidézését, Donald Trump pedig tisztességtelennek és árulásnak nevezte az eljárást.

„Ezek a mihaszna demokraták. Nem dolgoznak, az egyetlen céljuk, hogy megnyerjék a 2020-as választásokat, ezért előállnak ezzel a teljesen értelmetlen eljárással. Egyetlen telefonhívásra alapoznak mindent, amit Ukrajna elnökével folytattam. Mindenki, aki tanúja volt a telefonhívásnak tudja, hogy semmilyen zsarolásról nem volt szó”

- mondta az amerikai elnök, aki hozzátette, a vizsgálat egy kacsa, és bűncselekmény az amerikai emberekkel szemben, ám ő továbbra is együtt fog működni a Kongresszussal.

Sajtóértesülések szerint a képviselőház leghamarabb október végén voksolhat az elnökkel szembeni alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindításáról.

HírTV