2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Külföld

Aljakszandr Lukasenka: Az új béketárgyalások alapját a 2022-ben Isztambulban elért megállapodások képezhetnék

A kijevi vezetés az oroszországi Kurszk megyében indított műveletével emelte a tétet, előnyösebb tárgyalási helyzetet remélve ettől a tárgyalások esetleges megindulásakor, most azonban ez a taktika nem vált be - mondta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Rosszija-1 orosz állami televíziónak vasárnap adott interjújában.

  • Aljakszandr Lukasenka: Az új béketárgyalások alapját a 2022-ben Isztambulban elért megállapodások képezhetnék

"Egyet értek Vlagyimir Putyin orosz elnök azon kijelentésével, hogy a tét emeléséről folyik a harc. Hogy ők (a kijevi vezetés) erősebb helyzetbe akarnak kerülni, ha netán megkezdődnek a tárgyalások. A Nyugat is azt mondja, hogy Ukrajnában erről álmodoznak. Felmerül azonban egy másik kérdés: ebben és az ehhez hasonló helyzetekben, ki ülne le velük tárgyalni? Ezért a tétet emelni helytelen, ez nem az a helyzet" - fogalmazott Lukasenka.

"A veszély abban áll, hogy egy ilyen eszkaláció Ukrajna részéről kísérlet lehet arra, hogy Oroszországtól aszimmetrikus választ provokáljon ki. Tegyük fel nukleáris fegyverek bevetését. Pontosan tudom, hogy Ukrajnában nagyon örülnének annak, ha Oroszország, vagy mi taktikai atomfegyvert használnánk. Boldogok lennének. Mert akkor bizony aligha maradnának szövetségeseink. Egyáltalán nem maradnának még velünk együttérző országok sem" - mondta.

Lukasenka beszélt arról is, hogy Moszkva és Minszk látja veszélyét nyugati országok katonai egységei közvetlen beavatkozásának Ukrajnában.

Meggyőződését fejezte ki, hogy az orosz hadsereg "ki fogja söpörni" az ukrán alakulatokat a Kurszki területről.

Beszélt egyben arról is, hogy a mozgósítás elől menekülő ukrán hadköteles korú férfiak részben Fehéroroszországon keresztül próbálnak eljutni Nyugatra.

Lukasenka elmondta, hogy jelenleg az ukrán fegyveres erők több mint 120 ezer katonája állomásozik Ukrajna Fehéroroszországgal közös határán. "Látván agresszív politikájukat, mi is a határ mellé telepítettük saját csapatainkat" - közölte.

"A fehérorosz-ukrán határ úgy van aláaknázva, mint még soha. Ilyen aknásítás mellett még nem volt háború. Most átkelni a határon csak nagyon nagy veszteségekkel lehetne (az ukrán erőknek)" - tette hozzá.

Lukasenka szóvá tette, hogy az esetleges új béketárgyalások alapját a 2022-ben Isztambulban elért megállapodások képezhetnék, figyelembe véve az az óta bekövetkezett területi változásokat.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Robert Wilkie: Donald Trumpnak joga van a védelemhez + videó

Robert Wilkie: Donald Trumpnak joga van a védelemhez + videó

Ukrán szál is van a Donald Trump elleni második merényletkísérletben. jesztő kérdéseket vet fel az újabb merényletkísérlet. Erről is szó esett hétfő este, amikor Robert Wilkie, a Trump-adminisztráció korábbi veteránügyi minisztere volt a Napi aktuális vendége.
Puskás Péter: Most a III. kerületi önkormányzat nem segít + videó

Puskás Péter: Most a III. kerületi önkormányzat nem segít + videó

A Római-parton az árvíz elleni védekezés egy fő pontja a Losonc utca, ahol lakásonkánt a III. kerületi önkormányzat lakosonként 20 üres homokzsákot biztosít, holott ennek a területnek a megvédésére mintegy 20 ezer zsákra lenne szükség - mutatott rá Puskás Péter, az óbudai Fidesz frakcióvezetője.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Ukrajna az idei év végéig újabb dán F-16-os vadászgépeket kap - jelentette be Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter a Ritzau hírügynökségnek adott interjújában, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett hétfőn.
Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Nagyszabású nemzetközi mozgósítást hirdetett meg a biztonság, a gondolatszabadság, a nemzeti szuverenitás védelmében Matteo Salvini október 6-ra a lombardiai Pontidába azt követően, hogy egy migránsokat szállító hajó feltartóztatása miatt az olasz ügyészség hat év börtönbüntetést kért rá - közölte a Liga párt hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!