2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Külföld

Algériában egy új politikai időszámítás kezdődhet

  • Algériában egy új politikai időszámítás kezdődhet

A bejelentést követően éljenző, algériai zászlókat lengető tömeg gyűlt össze Algír belvárosában. Az arra megforduló járművek sofőrjei pedig hangos dudálással fejezték ki örömüket az ország politikai életében bekövetkezett változások miatt.

Az utcákra vonulók közül többen megfogadták, hogy továbbra is tüntetni fognak a változásokért. "Buteflika elment, de még korántsincs vége" - hangoztatták.

A világpolitika kivár

A nemzetközi reagálások mindenekelőtt Algéria szuverenitását hangsúlyozták az átmeneti időszak kapcsán. "Az algériai népnek kell döntenie ennek az átmenetnek az alakításáról" - emelte ki az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője.

Moszkva is nyugalomra int

Oroszország Algéria szövetségeseként felszólította nemzetközi közösséget, hogy tartózkodjon az ország belügyeibe való beavatkozástól. "Elvárjuk, hogy külső beavatkozás nélkül menjenek végbe az ország belső folyamatai, amelyek kizárólag Algéria belügyeinek számítanak" - hangsúlyozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Párizs bizakodó

A volt gyarmattartó, Franciaország külügyminisztere, Jean-Yves Le Drian kijelentette: bízik Algéria képességében, hogy a demokratikus átmenetet ugyanazzal a "nyugalommal és felelősséggel" fogja alakítani, mint az utóbbi hetek történéseit.

Haszni Abidi, a genfi egyetem Algéria-szakértője a tüntetőket az észak-afrikai ország politikai élete új szereplőinek nevezte. Abidi szerint Algériában jelenleg egy új civiltársadalom van kibontakozóban. Mint mondta, ezen fejlemények tükrében az országban befolyásos hadseregnek nem szabad hibáznia, különben elveszítheti tekintélyét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!