2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Álarcos fiatalok összehangolt támadása: több városban is autók lángoltak

Egy éjszaka alatt 80 autót gyújtottak fel álarcos fiatalok Svédországban. A rendőrség szerint összehangolt akció történt, mert egyszerre négy városban is voltak gyújtogatások. A támadást egyik szervezet sem vállalta, és egyelőre a rendőrség sem közölte, hogy kiket gyanúsítanak a rongálással.

  • Álarcos fiatalok összehangolt támadása: több városban is autók lángoltak

Húsz autót gyújtottak fel kedd hajnalban egy göteborgi lakótelepen, de hasonló rongálások voltak a fővárosban, Stockholmban, illetve a Saab-gyárról ismert Trollhattanban.

„Ahogy már mondtam, nagyon felháborít ez az ügy. Ugyanazt tudom csak kérdezni, mint bárki más. Mi a fene történik? Ki a csuda csinálta ezt? Elpusztítanak egy komplett utcát, az emberek megtakarításait. A gyerekek reggel kiégett autóroncsok látványára mennek iskolába, az emberek pedig már a lakóövezetek szigorúbb védelméről beszélnek” – mondta Stefan Lofven, svéd miniszterelnök.

A rendőrség szerint összehangolt, katonai pontossággal irányított akció történt. Fekete álarcos fiatalok gyújtogattak. Betörték a járművek ablakait, benzint locsoltak szét benne és meggyújtották. A kiérkező rendőröket kövekkel dobálták meg, mielőtt elmenekültek.

„Arra ébredtem, hogy érkeznek a tűzoltók. Kinéztem az ablakon és teljes pusztítást láttam. Nem tudom, mi történik Svédországgal” – mondta egy helyi lakos.

Svédországban 2013 májusában volt hasonló támadássorozat, akkor egy idős bevándorló férfi halála miatt kezdődtek gyújtogatások, jellemzően szegény negyedekben, és nem jómódú környékeken, mint most.

„Korábban biztonságos volt ez a környék, semmi ilyesmi nem történt, nem voltak balhék. Ez most megváltozott” – mondta egy másik helyi lakos.

Svédországban szeptemberben lesz választás. A jelenleg kormányzó, bevándorláspárti szociáldemokrata kormány várhatóan elveszti a többségét a bevándorlás-ellenes Svéd Demokrata Párttal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!