2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Alakul, de még korántsem elfogadható a magyar kormány számára Kurz terve

A valósághoz közelebbinek, de még nem elfogadhatónak nevezte Ausztria migrációs javaslatát a kormányszóvivő. Kovács Zoltán a köztelevízióban továbbra is a nemzeti önállóság megsértésének nevezte a közös határvédelmet és a menekültügyi ügynökség létrehozását. Sebastian Kurz lényegében a menekültkvóták pénzbeli kiváltására tett javaslatot Brüsszelben, a felvetését az ellenzéki pártok gesztusként értékelik.

  • Alakul, de még korántsem elfogadható a magyar kormány számára Kurz terve

Lecserélné a migránskvótákat az osztrák kancellár. Sebastian Kurz szerint az Európai Unió tagállamainak nem feltétlenül a menekültek befogadásával kellene részt vennie a migrációs helyzet kezelésében, hanem például pénzügyi hozzájárulással.

„A kijelölt menekültkvóták nem fognak jönni, helyette inkább a kötelező szolidaritás felé fogunk menni vagyis, hogy mindenki hozzájárul, de erről még egyelőre nincs konszenzus” – nyilatkozta az osztrák kancellár.

Angela Merkel német kancellár már a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozón bírálta a kötelező szolidaritásnak mondott javaslatot és a magyar kormány is szkeptikus.

„Mi eleve szolidárisak vagyunk Európával, már ha a szolidaritást ilyen szigorúan akarjuk nézni. Kicsit fura a szolidaritás fogalmának a behozatala, hiszen az alapokmányokban van szolidaritás, de az nem erről szól. És nyilvánvaló, hogy leginkább az szolidáris egy európai tagállam részéről, ha betartja a szabályokat. Márpedig a határok megvédése az egy elemi érdekünk, illetve kötelességünk és elemi érdekünk egyúttal” – emelet ki Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A DK EP-képviselője szerint a javaslat nem próbál meg valódi megoldást elérni, csak politikai gesztusként értékelhető. „Nem hiszem, hogy ez előre vinné a dolgot, mert az igazi probléma az nem az, hogy több pénzre van szükség, hanem arra, hogy legyen egy politikai egyezség, legyen egy összehangolt politikai akció a tagállamok között” – reagált Niedermüller Péter.

Az MSZP európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István is politikai gesztusként értékeli az osztrák kancellár tervét, amit szerinte a kormánynak nem kellene azonnal elutasítania „Hogyha Kurz javaslata többségi támogatást kap és annak a részletei is ismertek lesznek, akkor az irányt szerintem helyeselni tudjuk. Nagy kérdés, hogy a magyar kormányfő belátja-e, hogy nem akadályoznia, hanem segítenie kellene a közös európai megoldásokat” – véli a szocialisták EP-képviselője.

Sebastian Kurz felvetéséről legközelebb a decemberi uniós csúcson tárgyalhatnak a tagállamok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!