2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Aláírásgyűjtést indít egy olasz jobboldali párt a bevándorlók állampolgársághoz jutásának könnyítése ellen

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke bejelentette, hogy pártja a hétvégétől aláírásgyűjtést indít az olaszországi migránsok állampolgársághoz jutásának megkönnyítése ellen, miután a baloldal kezdeményezésére a könnyítésről csütörtökön törvényjavaslat került az olasz alsóház illetékes bizottsága elé.

  • Aláírásgyűjtést indít egy olasz jobboldali párt a bevándorlók állampolgársághoz jutásának könnyítése ellen

Giorgia Meloni kijelentette, a baloldal tudja, hogy az olasz nép ellenzi a javaslatot. "A senki által meg nem választott kormány akar dönteni egy ilyen jelentős kérdésben, amely minden olaszt érint" - hangoztatta a FdI elnöke. Úgy vélekedett, a két kormánypárt - az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt - célja az, hogy az olaszországi migránsok "automatikusan állampolgársághoz jussanak".

Az FdI szombattól több mint 200 olasz városban indít utcai aláírásgyűjtést a törvényjavaslat leállítására.

Ezzel szemben Barbara Pollastrini PD-politikus "elsőrendű feladatnak" nevezte, hogy az Olaszországban született vagy olasz iskolába járó bevándorlók állampolgárságban részesüljenek. Kifejtette, hogy fel kell gyorsítani a törvényjavaslat parlamenti ütemezését.

Az olasz parlament alsóházában az M5S vezette alkotmányügyi bizottság három javaslatot vizsgál meg, amelyek az Olaszországban született vagy 10, más verzió szerint 12 éves koruk előtt az országba érkezett külföldi gyerekeknek adna olasz állampolgárságot. Ez utóbbi esetben azzal a feltétellel, ha legalább öt évig olasz iskolába jártak, vagy 3-4 éves, szakmai képesítést nyújtó oktatási intézményt végeztek. Számítások szerint ez összesen több mint 800 ezer Olaszországban élő és tanuló gyermeket és fiatalkorút érinthet, köztük európai uniós állampolgárságú és más bevándorló szülők gyerekeit is.

Jelenleg az Olaszországban született külföldi gyermekek 18 éves korukban kérelmezhetik az állampolgárságot, a felnőttkor betöltésétől számított egy éven belül, azzal a feltétellel, hogy életük első 18 évét megszakítások nélkül ott élték le, és családjuknak is szabályos tartózkodási engedélye van.

A kérdés évek óta napirenden szerepel: a korábbi balközép kormány az olaszországi születéshez (ius soli) akarta kötni az állampolgárságot, de ez 2015-ben megbukott a parlament felsőházának támogatása hiányában. A jelenlegi tervezet az olasz oktatásban való részvételhez (ius culturae) is kapcsolni akarja az állampolgárság megszerzésének jogát.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!