2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Akut tüdőbetegséggel élők kezelésére fejlesztettek ki terápiát Izraelben

Akut tüdőbetegséggel (akut respirációs distressz szindróma, ARDS) élő páciensek kezelésére fejlesztettek ki innovatív terápiát Izraelben - közölte az Izraeli Műszaki Intézet (Technion).

  • Akut tüdőbetegséggel élők kezelésére fejlesztettek ki terápiát Izraelben

Az ARDS a tüdőgyulladás egy súlyos formája, akut, diffúz tüdőkárosodás okozta légzési elégtelenség, mely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egyik vezető halálok a Covid-19-betegek körében.

A Technion szerint az új technológia megmentheti az ARDS-ben szenvedő koronavírusos betegek életét.

Az ARDS egyik jellegzetessége, hogy károsodást okoz a tüdő felületaktív anyagában, amely a tüdőhólyagocskák felületét borító, a légzést könnyítő folyadék. A felületaktív anyagok károsodása különösen súlyos következményekkel járhat a COVID-19-betegek esetében, a vírus ugyanis megöli a hámsejteket, amelyek kiválasztják ezeket az anyagokat a hólyagocskákon belül.

Az izraeli kutatócsoport egy már létező kezelési módot fejlesztett tovább, a felületaktív anyagot helyettesítő terápiát (SRT), amely életmentő az ARDS egy hasonló, koraszülött csecsemőket érintő típusánál. Az SRT során külső felületaktív anyagot fecskendeznek az újszülött tüdejébe. Azonban a tüdő méretéből kifolyólag a módszer felnőtteknél meglehetősen hatástalan.

Az új technológiával, a folyékony habterápiával (liquid foam therapy - LIFT) a felületaktív anyagok jobban és egyenletesebben eloszlanak a tüdőben, a hab ugyanis ellenáll a gravitációnak, és nem gyűlik össze a mélyedésekben. A gyógyszert a habba töltik be, vagy közvetlenül habosítják, amikor lehetséges.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!