2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Aktivisták blokád alá vonták a norvég energiaügyi minisztériumot

Emberi jogi és környezetvédelmi aktivisták blokád alá vonták hétfőn a norvég energiaügyi minisztérium épületét, tiltakozásul a számi (lapp) őslakos kisebbség lakta területen épült szélturbinák ellen.

  • Aktivisták blokád alá vonták a norvég energiaügyi minisztériumot

A több tucat tiltakozó - köztük Greta Thunberg svéd klímaaktivista - azért torlaszolta el az épület főbejáratát, mert a skandináv ország középső részén létesített két szélerőműpark jelenleg is üzemel, noha a norvég legfelsőbb bíróság 2021-ben hozott döntése szerint a turbinák működése sérti az ősi rénszarvaspásztor életmódjukhoz ragaszkodó számik nemzetközi egyezményekben foglalt kisebbségi jogait.

A számik a turbinák leszerelését követelik, mivel állításuk szerint a hatalmas szélerőművek látványa és hangja megijeszti állataikat, és megzavarja az ősi hagyományok gyakorlását.

A norvég kormány közölte, hogy a szélerőműparkok sorsa a legfelsőbb bírósági döntés ellenére is bonyolult jogi és politikai dilemmát jelent, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az ügyben kompromisszum születik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!