2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Akkora az aszály, hogy hajóval tervezik vinni a vizet Katalóniába + videó

Márciustól hajók vihetik a vizet a történelme legsúlyosabb aszályával sújtott Katalóniába. A spanyol régió belső vízgyűjtő medencéinek szintje 16 százalék alá csökkent, emiatt a regionális kormány hamarosan kihirdeti a szárazság miatti vészhelyzetet.

  • Akkora az aszály, hogy hajóval tervezik vinni a vizet Katalóniába + videó

A regionális elnök tájékoztatása szerint a víztározók szintje a legtöbb helyen 16 százalék alá csökkent, amit egyfajta határértékként határoztak meg a közelmúltban. Azt mondták, hogy ha ez alá esik a vízszint, akkor kihirdetik az aszályvészhelyzetet és az eddigieknél is szigorúbb vízkorlátozásokat vezetnek be, ami napokon belül meg is történhet - tudósította híradónkat Tóth Brigitta Spanyolországból.

A kormány vészforgatókönyve szerint ha a következő hetekben sem esik, akkor márciustól hajókkal visznek vizet a katalán kikötőkbe. Azt tervezik, hogy a szomszédos, szintén nehéz helyzetben lévő régiókon kívül Franciaországból és Portugáliából vásárolnak majd vizet, hogy a lakossági ellátás ne kerüljön veszélybe.

A gond viszont az, hogy ez a megoldás egyrészt lassú, másrészt drága, ami azt jelenti, hogy meg fog jelenni a vízszámlák végösszegében is.

Katalóniában utoljára 2008-ban volt hasonlóan súlyos aszály, akkor 16 hónapig nem esett nagyobb eső a régióban. Ez a mostani ennél is nehezebb helyzet, a víztározók kiürülése ugyanis már 2020-ban elkezdődött, tavaly és tavalyelőtt pedig a helyzet szélsőségesen romlani kezdett.

Katalóniához hasonlóan a déli Andalúziában is korlátozták már különböző területek öntözését, a medencék feltöltését, a strandon lévő zuhanyzók használatát és limitálták a lakossági vízfelhasználást is. Az egyik ottani megyében, a növénytermesztés szempontjából kulcsfontosságú Almeríában 10 százalékra esett a víztározók szintje, így várhatóan az ottani kormánynak is máshonnan kell majd vizet vinnie a régióba, főleg mert a közeljövőben sem várható nagyobb mennyiségű eső az országban, sőt. Pár napja dőlt meg a melegrekord, az egyik valenciai településen majdnem 31 fokot mértek az év egyik leghidegebb hónapjában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Koránt égettek Malmőben

Koránt égettek Malmőben

Egy férfi és egy nő pénteken elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben, a történtekről a sajtóban helyszíni videofelvételeket is közzétettek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!