2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Akkora a nyomás, hogy öngyilkosok lesznek

Egy amerikai szervezet gyerekmunkások alkalmazásával vádolja azt a kínai gyárat, ahol az Apple termékei készülnek. Jelentésük szerint a dolgozókra olyan nyomás nehezedik, hogy amiatt sokan öngyilkosok lesznek, miközben a napi átlagfizetés átszámítva néhány száz forint. Az amerikai céget a kínai hatóságok is támadják egy névhasználattal kapcsolatos jogi vita miatt.

A kínai gyárban, ahol az amerikai Apple termékei készülnek, egy washingtoni munkaügyi szervezet vizsgálta a munkakörülményeket, részint titokban. „Nem akartunk elhamarkodott következtetéseket levonni, de már most annyi bizonyíték gyűlt össze, hogy muszáj nyilvánosság elé tárnunk” – mondta Auret Van Heerden, az iroda vezetője.

A munkakörülmények miatt tavaly félszáz munkás lett öngyilkos, de a dolgozóknak semmilyen érdek-képviseleti szervezetük nem lehet. A cég emellett kisgyerekeket is dolgoztat – természetesen kevesebb pénzért. Auret Van Heerden elmondta: „Nem csak az intenzív munkáról, vagy a nagy nyomásról van szó. Sokkal inkább a lelki megterhelésről, a monotonitásról és arról, hogy a munkásokat teljesen értéktelennek tekintik.”

A vádak a kínai gyártóra, a Foxconnra vonatkoznak. A munkaügyi iroda szerint azonban az Apple-nek is tudnia kell a visszaélésekről. Az amerikai céget Kínában is támadják. A pekingi, sanghaji boltokban egy másik ügy miatt két hete betiltották az Apple táblagépének a forgalmazását.

Az Apple ellen egy hongkongi monitorgyártó kezdeményezett eljárást, amely hamarabb használta az iPAD nevet, mint hogy az amerikai cég Kínában is megvásárolta volna a név használati jogát. Az Apple-nek nagyjából ötmilliárd dollárt kellene fizetnie ahhoz, hogy újraindíthassa terméke forgalmazását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Geert Wilders: Visszaadom Hollandiát a hollandoknak + videó

Geert Wilders: Visszaadom Hollandiát a hollandoknak + videó

Hétfőn kezdődtek meg a koalíciós tárgyalások Hollandiában, de nincs könnyű dolga a választásokon győztes Szabadság pártnak. A Napi Aktuálisban Gábor Dzsingisz, a holland kereszténydemokrata tömörülés korábbi képviselője volt a vendégünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!