2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

„Aki illegálisan érkezik Európába, azt vissza kell szállítani oda, ahonnan jött”

Közös sajtótájékoztatón összegezte a kedd délutáni munkamegbeszélés tapasztalatait Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője. A kormányfő úgy fogalmazott: Magyarország az az ország, amelyik bebizonyította, hogy a migrációt meg lehet állítani, annak ellenére, hogy korábban mindenki azt mondta, hogy ez jogilag és fizikailag egyaránt lehetetlen.

  • „Aki illegálisan érkezik Európába, azt vissza kell szállítani oda, ahonnan jött”

Orbán Viktor a sajtóeseményen nagyon izgalmasnak értékelte a találkozót. Hozzátette, ez nem kettejüknek köszönhető, hanem az európai helyzetnek, „ugyanis az izgalmas és komoly” – jelentette ki. A miniszterelnök Magyarország polgárainak nevében köszönetet mondott Matteo Salvininek azért, hogy amikor a magyarokat támadták az Európai Parlamentben, a miniszter felszólalt hazánk mellett, ez meg is alapozta kettőjük barátságát – idézte fel Orbán Viktor.

A kormányfő úgy fogalmazott: jelenleg a legfontosabb kérdés Európában a migráció, és Magyarország az az ország, amelyik bebizonyította, hogy a migrációt meg lehet állítani, annak ellenére, hogy korábban mindenki azt mondta, hogy ez jogilag és fizikailag egyaránt lehetetlen. Olyan politikát folytatunk, amelyben a segítséget akarja Magyarország odavinni, ahol baj van – fűzte hozzá.

Orbán Viktor kiemelte: Matteo Salvinit Magyarországon tisztelet övezi, mert bebizonyította, hogy a migrációt a tengeren is meg lehet állítani. „Ezt rajta kívül eddig senki sem vállalta egyik tengerparti országban sem” – hívta fel a figyelmet. „Ő az első (…) és az ő sikerén múlik Európa biztonsága, amely tiszteletet ébreszt bennünk és azt kívánjuk neki, hogy ne hátráljon meg, (…) és ehhez minden segítséget megadunk” – szögezte le Orbán Viktor.

 A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a találkozón egyetértettek abban: azokat, akik Európába érkeztek illegálisan, vissza kell szállítani oda, ahonnan jöttek, mert bár az európai elit ma azt mondja, hogy ez nem lehetséges – ugyanezt mondták a határvédelemről is.

 „Nekem az az elképzelésem, hogy ez igenis lehetséges, csak politikai akarat kell hozzá” – szögezte le.

„Ő az én hősöm, sorstársam is”

A magyar miniszterelnök még a találkozót megelőzően azt mondta Salviniről, hogy ő az én hősöm, sorstársam is, (...) és van néhány tapasztalatom, amit meg tudok vele osztani.

A magyar-olasz kapcsolatokkal kapcsolatban a kormányfő azt mondta, a gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatok jók, de az előző kormányokkal való együttműködés nagyon rossz volt, mert állandóan sértegették a magyarokat.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországot azért támadják, mert bebizonyította, hogy a határokat meg lehet védeni, eközben pedig Brüsszel azt mondta, nem lehet a migránsokat megállítani, ezért be kell őket engedni.

Hozzátette: Matteo Salvini küldetése, hogy bebizonyítsa, nem csak szárazföldön, de a tengeren is meg lehet állítani a bevándorlókat. Ebben Magyarország támogatja, és azt fogja javasolni az olasz belügyminiszternek, hogy tartson ki, mert gyalázzák az embert és borzalmas dolgokat mondanak róla, de ha kitart, akkor be lehet bizonyítani, hogy meg lehet védeni a határokat.

Orbán Viktor kiemelte: Brüsszel, illetve a németek, franciák, spanyolok politikája arról szól, hogy jobban menedzseljék a migrációt. A V4-ek viszont nem jobban menedzselni, hanem megállítani szeretnék azt.

A már Európában lévő migránsokkal nem az a feladat, hogy szétosszák, hanem az, hogy hazavigyék őket - jelentette ki, hozzátéve: ha szétosztják őket, az azt jelenti, hogy győztek az embercsempészek, és újabb hullámokban érkeznek majd bevándorlók. Csak úgy lehet őket megmenteni a vízbe fulladástól, ha meggyőzik őket, hogy el se induljanak. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha bizonyítékát adják annak, hogy nem tudnak Európába bejutni - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!