2023. 09. 28. Csütörtök Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Külföld

Akciótervvel mentenék a lírát a törökök

Akciótervet készített Törökország a befektetők megnyugtatására, és már ma el is kezdi annak végrehajtását – jelentette be a török pénzügyminiszter. Az ázsiai tőzsdenyitás után a líra árfolyamvesztése újabb rekordot döntött. A török pénzügyminiszter, aki Recep Tayyip Erdogan államfő veje, egy lapinterjúban megismételte az elnök korábbi vádjait, ami szerint a líra gyengesége egy Törökország elleni politikai támadás eredménye.

  • Akciótervvel mentenék a lírát a törökök

Tovább tart a líra mélyrepülése, hétfőn ismét negatív rekordot döntött a török pénz. Az ázsiai tőzsdenyitás után már több mint 10 százalékot gyengült a líra, úgy, hogy a múlt héten 20 százalékot már vesztett az értékéből.  A török pénzügyminiszter (5166) hétfőre akciótervet ígért a líra megmentésére. Berat Albayrak egyben az államfő veje. Recep Tayyip Erdogan a hétvégén arra kérte az embereket, hogy váltsák át a dollár és eurómegtakarításaikat az értéktelenedő lírára.

„Ha dollárt, vagy eurót tartanak a párnájuk alatt, akkor sürgősen vegyék ki és rohanjanak a bankba, hogy lírára váltsák, így tudunk küzdeni a függetlenségért és a jövőért” - érvelt a török elnök.

A török államfő szerint térdre akarják kényszeríteni az országot és ezzel elsősorban az Egyesült Államokat vádolja. Donald Trump ugyanis egy bebörtönzött amerikai lelkipásztor szabadon bocsátását követeli a törököktől és úgy fokozta a nyomást Erdoganon, hogy megduplázta az acél és alumínium vámokat az országgal szemben.  A török gazdaság ugyanakkor azért van bajban, mert az elmúlt években dolláralapú hitelből növekedett, a magánszektor pedig rendkívüli mértékben eladósodott.

„Amikor a legmagasabb szintre ért a dollár ára, azt gondoltam, itt a vég, a török gazdaság a mélypont felé tart. A líra folyamatosan veszít az értékéből, ezzel mindenkinek szembesülnie kell. Amikor már az iráni valuta is értékesebb, mint a líra, az igazán komoly probléma” - magyarázta egy isztambuli lakos.

Közben a török jegybank erősíthetné a lírát azzal, hogy kamatot emel, de ezzel a dollárhitelek kamatai az égbe szöknének. Az államfő ezért nyomást gyakorol a központi bankra, hogy tartsa alacsonyan az alapkamatot. Ezt meg is teheti, mert Erdogant egy alkotmánymódosítás révén példátlan erős hatalommal választották újjá idén júniusban. A török jegybanknak azonban gyakorlatilag elfogyott a devizatartaléka, így alig tudja visszafizetni a hiteleit. A török gazdaság problémái így könnyen továbbgyűrűzhetnek és egy szélesebb válságot is elindíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Felgyorsítja a kiutasításokat az olasz kormány

Felgyorsítja a kiutasításokat az olasz kormány

Tovább szigorít az olasz kormány a migrációs vészhelyzet miatt. Korlátozzák a vízumkérelmek jóváhagyását, és fokozottan ellenőrzik a vasút állomásokat. A közrendre veszélyt jelentő személyek kiutasítását felgyorsítják. Azokra is kiutasítás vár, akik kiskorúnak hazudják magukat.
Félnek a szabadkaiak az illegális bevándorlóktól

Félnek a szabadkaiak az illegális bevándorlóktól

Múlt héten automata fegyverekkel lőttek a magyar rendőrökre a szerb határon. Kedden pedig egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra a rendőrség, amelyen egy embercsempész gépkarabéllyal biztosítja a migránsok átkelését a határkerítésen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!