2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Akár 400 ezer ember is átkelhet idén a Kolumbia és Panama határán fekvő zöld poklon

Az ENSZ két szervezete is azt közölte csütörtökön, hogy idén akár 400 ezer ember is átkelhet a Kolumbia és Panama határán fekvő, sűrű dzsungellel borított és folyókkal átszelt, veszélyes Darién-régión, ami 60 százalékos növekedést jelentene a tavalyi, 250 ezerre becsült számhoz képest.

  • Akár 400 ezer ember is átkelhet idén a Kolumbia és Panama határán fekvő zöld poklon

Az ENSZ menekültügyi és migrációs szervezeteinek jelentése szerint idén akár 100 ezer ember is átkelhetett a Darién-térségen, ami hatszorosa a tavalyi év hasonló időszakában becsült adatnak.

Ha ez a trend folytatódik, akkor sokkal több ember juthat el a közép-amerikai országokon és végül Mexikón keresztül az Egyesült Államok határához. Az ENSZ-szervezetek szerint "ez példanélküli méretű migrációt jelentene Észak- és Dél-Amerikai között".

Az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy az amerikai fegyveres erők támogatni fogják kolumbiai és panamai partnereiket hírszerzési jelentésekkel, amelyek segítségével felszámolhatók a Darién-térségben aktív embercsempész hálózatok, mivel ez a legnépszerűbb útvonal a Latin-Amerikából az Egyesült Államokba tartók körében - közölte az amerikai kormányzat egyik vezető tisztségviselője szerdán.

A Darién-térség az egyik legveszélyesebb szakasz a mexikói-amerikai határhoz vezető több ezer kilométeres útvonalon. A menekültek és a nemzetközi emberi jogi szervezetek szexuális erőszakról, rablótámadásokról és gyilkosságokról számoltak be a távoli dzsungelvidékről. Emellett olyan természetes veszélyforrások is leselkednek az emberekre, mint a mérges kígyók, a jaguárok és a gyors folyású, sebes folyók.

Az amerikai fegyveres erők abban segítenek, hogy azonosítják a letartóztatandó embercsempészeket és azokat a rejtekhelyeket, ahol a csempészek az embereket rejtegetik - magyarázta az amerikai tisztségviselő.

Az Egyesült Államok, Panama és Kolumbia kedden jelentette be azt a 60 napos akciótervet, amelynek célja, hogy lezárja a Darién-régiót a migránsok előtt.

Az amerikai tisztségviselő szerint az akcióterv még nem kezdődött el, mert még zajlik a véleményezése, de része annak a nagyobb léptékű kormányzati erőfeszítésnek, amellyel Washington a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államok határain bevezetett, a menedékkérelmek benyújtását korlátozó intézkedések hatályának május 11-i lejáratára és ennek következményeire készül. A természetes akadályok a hatóságok dolgát is megnehezítik.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!