2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Agyonlőtt egy 17 éves fiút, nem találták bűnösnek

Több amerikai nagyvárosban tüntetők vonultak az utcára miután az esküdtszék felmentette azt a rendészt, aki tavaly agyonlőtt egy 17 éves színes bőrű fiút. Az esküdtek szerint George Zimmerman nem faji előítéletből, hanem önvédelemből ölt.

Ártatlannak találta az esküdtszék George Zimmermant, akit egy színes bőrű fiatal meggyilkolásával vádoltak. A 29 éves, önkéntes rendész tavaly februárban kocsijával követte a sötét utcán a kapucnis pulóverben sétáló Treyvor Martint, annak ellenére, hogy a rendőrségi ügyeletes erről le akarta beszélni. A fiú később rátámadt Zimmermannra, a fejét a járdához csapta, és a férfi állítása szerint a fegyverét is el akarta venni, ekkor használta a fegyverét. A felmentő ítélet országszerte rasszizmusellenes tiltakozást váltott ki, Washingtonban az utcán tüntettek.

„Ez nagyon elkeserítő, és rossz üzenetet hordoz az ország lakóinak. Hogy a fiatal fekete férfiak mindig erőszak áldozatai lesznek, és nincs olyan jogrendszerünk, ami felfogná, hogy ez egy válságos helyzet.” Kaliforniában autókat is felgyújtottak. Chicagóban az ismert emberi jogi aktivista, Jesse Jackson tiszteletes televíziós interjúban ítélte el Zimmerman felmentését.

Az ügyészség ennek ellenére nem készül fellebbezésre. „Csalódott vagyok az ítélet miatt, de elfogadjuk azt. Nagyszerű országban élünk, amelynek nagyszerű büntetőjogi rendszere van – nem tökéletes, de a legjobb a világon, és elfogadjuk az esküdtszék ítéletét” – mondta a helyettes államügyész.

Egy a színes bőrűek hátrányos megkülönböztetése ellen harcoló szervezet ugyanakkor az ítéletre reagálva kijelentette: felszólítják az Igazságügyi Minisztériumot, hogy azonnali hatállyal indítson nyomozást Trayvon Martin állampolgári jogainak megsértése ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!