2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

Agrárreklámokkal segítenék az európai gazdákat

Uniós pénzből reklámozhatják az európai gazdák a mezőgazdasági termékeiket, amit nem tudnak eladni Oroszországba. Az Európai Bizottság hatvanmillió eurót szán az agrárreklámokra. Az exportkiesés becslések szerint tízmilliárd euró kárt okozhat az EU-nak.

Az Európai Bizottság segít piacot találni az Oroszországból kiszorult árucikkeknek. Pénzt adnak a gazdáknak, amiből új országokban reklámozhatják az európai mezőgazdasági termékeket. Az európai export 10 százaléka irányul Oroszországba, ennek majdnem a fele mezőgazdasági termék. Ez évente majdnem ötvenmilliárd eurót jelent.

– Eredetileg harmincmillió eurót fordítottunk volna promóciós célra, amelyet a magánszektor és a tagállamok ugyanennyivel kiegészíthetnek, de most bejelenthetem, hogy a promóciós tevékenység területén hatvanmillió eurós lesz az európai finanszírozás azért, hogy alternatív piacokra juttathassuk a termelőket. A tagállami kiegészítéssel tehát összesen 120 millió euróról van szó – mondta Dacian Ciolos, az Európai Bizottság agrárbiztosa.

Ez a második intézkedés, amivel az EU az orosz embargó miatt bajba jutott gazdákat segíti. Korábban már 125 millió eurós rendkívüli segélyt biztosítottak a zöldség- és gyümölcstermelőknek. Néhány tejtermék kényszerraktározásához is biztosítottak támogatást. A következő, harmadik lépés az egyes ágazatoknak juttatandó célzott támogatás kidolgozása lesz. Az Európai Bizottság agrárkasszájából rendkívüli helyzetre évente 430 millió eurót lehet felhasználni. A tagállamok kára azonban ennél lényegesen több, hiszen például csak az olaszok 183 millió eurós kárral kalkulálnak, és a magyar mezőgazdaság kára is havonta közel hétmillió euró.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul

Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul

Közben a TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Juraj Blanár külügyminiszter megerősítette, hogy ő fogja helyettesíteni Robert Ficót az ukrajnai helyzettel kapcsolatban júniusban, Svájcban rendezendő konferencián.
Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Elég lesz, túl sok a „buzulás” – hangzott el a pápa szájából az olasz püspöki kar zárt ülésén a minap, utalva arra, hogy ne engedélyezzék a homoszexuális szeminaristák felvételét. Erről írt a The Guardian brit napilap. Ferenc pápa oldott beszélgetésen mondta ezt az olasz püspökök társaságában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!