2022. 05. 25. Szerda Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Agrárreklámokkal segítenék az európai gazdákat

Uniós pénzből reklámozhatják az európai gazdák a mezőgazdasági termékeiket, amit nem tudnak eladni Oroszországba. Az Európai Bizottság hatvanmillió eurót szán az agrárreklámokra. Az exportkiesés becslések szerint tízmilliárd euró kárt okozhat az EU-nak.

Az Európai Bizottság segít piacot találni az Oroszországból kiszorult árucikkeknek. Pénzt adnak a gazdáknak, amiből új országokban reklámozhatják az európai mezőgazdasági termékeket. Az európai export 10 százaléka irányul Oroszországba, ennek majdnem a fele mezőgazdasági termék. Ez évente majdnem ötvenmilliárd eurót jelent.

– Eredetileg harmincmillió eurót fordítottunk volna promóciós célra, amelyet a magánszektor és a tagállamok ugyanennyivel kiegészíthetnek, de most bejelenthetem, hogy a promóciós tevékenység területén hatvanmillió eurós lesz az európai finanszírozás azért, hogy alternatív piacokra juttathassuk a termelőket. A tagállami kiegészítéssel tehát összesen 120 millió euróról van szó – mondta Dacian Ciolos, az Európai Bizottság agrárbiztosa.

Ez a második intézkedés, amivel az EU az orosz embargó miatt bajba jutott gazdákat segíti. Korábban már 125 millió eurós rendkívüli segélyt biztosítottak a zöldség- és gyümölcstermelőknek. Néhány tejtermék kényszerraktározásához is biztosítottak támogatást. A következő, harmadik lépés az egyes ágazatoknak juttatandó célzott támogatás kidolgozása lesz. Az Európai Bizottság agrárkasszájából rendkívüli helyzetre évente 430 millió eurót lehet felhasználni. A tagállamok kára azonban ennél lényegesen több, hiszen például csak az olaszok 183 millió eurós kárral kalkulálnak, és a magyar mezőgazdaság kára is havonta közel hétmillió euró.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!