2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Áder János Csíkszeredában tartott előadást a klímaváltozásról

2019. június 7., péntek 12:47

Az ember a felelős a kialakult környezetrombolás miatt, ugyanakkor a klímaváltozást is az ember tudja megfékezni – jelentette ki mintegy százötven egyetemi hallgató és tanár jelenlétében tartott előadásábant Áder János Csíkszeredában. Magyarország köztársasági elnöke a feleségével együtt érkezett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre, ahol a klímaváltozásról és a vízválságról beszélt. Az elnök Ferenc pápa csíksomlyói miséjére érkezett Erdélybe napokkal ezelőtt.

Nincs vesztegetni való időnk, a Földet édenkertként kaptuk a Teremtőtől, a jövő generációinak ne vad pusztaságként adjuk tovább!”

Ferenc pápától idézett a köztársasági elnök - az erdélyi Csíkszeredában tartott előadást. Áder János nem csupán a nagyvilági, de hazai és erdélyi példákkal is szemléltette, hogy a szélsőséges időjárás milyen természeti katasztrófákhoz vezethet. Hozzátette: például a légszennyezés miatt kétszer annyian halnak meg a világon, mint AIDS-ben.

“A vízfelhasználásunk kétszeresen meghaladja a lakosság növekedését, tehát ebből a kevés vízből is nagyon sokat használunk, többet, mint korábban. Hogyha még mindezt egyébként a klímaváltozás imént idézett hatásaival súlyosbítjuk, és egyébként mi még elég felelőtlenek vagyunk ahhoz, hogy szennyezzük a környezetünket, akkor nem nehéz levonni azt a következtetést, hogy ennek különböző súlyos társadalmi következtetései vannak” - mondta Áder János. 

A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy a társadalmi instabilitás miatt kialakuló migrációval is számolni kell a jövőben. Áder János kiemelte, hogy szemléletváltással, takarékossággal és tudatos hulladékgazdálkodással sokat tehetünk a további környezeti károk megfékezéséért.

HírTV