2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 03:00

Külföld

Abortuszturizmus: Bécsbe járnak a magyar nők

Egyre több magyar nő utazik Ausztriába, ahol engedélyezett a tablettás terhességmegszakítás. Az eljárást Magyarországon egyetlen magántulajdonú intézmény végezte, de az abortusztablettáról kirobbant politikai-társadalmi vita miatt szeptember közepén felfüggesztette a készítmény alkalmazását. Ennek nyomán egyre népszerűbbé válik az abortuszturizmus.

Minden héten érkezik abortusztablettáért magyar nő arra a bécsi magánklinikára, ahol a Gyógyhír stábja forgatott. Időnként ketten, olykor tízen. Az osztrák klinika illetékese furcsállja, hogy Magyarországon csak a sebészi beavatkozás engedélyezett, a gyógyszeres terhességmegszakítás nem. „Ez az egyik legjobb módszer, amit a nőgyógyászatban és a szülészetben használunk. Kevés gyógyszer van, ami ennyire jól kivizsgált, ennyire mentes a mellékhatásoktól. Ez egy teljesen standard eljárás nyugaton, csak nagyon kevés ország van, ahol nem használják. Sajnálatos, hogy Magyarország a nyugat-európai színvonalon kívül esik” – fogalmazott a bécsi szülész-nőgyógyász szakorvos, Christian Fiala.


Az abortusztabletta hatásait 25 éven át vizsgálta a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika az Egészségügyi Világszervezettel együttműködve. Keresztúri Attila, a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyász szakorvosa szerint ez egy eredményes készítmény, amit a későbbiekben is biztonsággal lehet használni.

Gyógyszeres terhességmegszakítással Magyarországon egyetlen, szintén magántulajdonú intézmény foglalkozott, de a politikai-társadalmi vita miatt szeptember közepén felfüggesztette a tabletta alkalmazását.

„Amíg a KDNP a kormány meghatározó része, nem lesz abortusztabletta Magyarországon –  mondta az MNO-nak Semjén Zsolt pártelnök-kormányfőhelyettes a magzatelhajtó szer elleni tiltakozó megmozduláson még májusban. – A magzati életkorukat élő embertársaink a legkiszolgáltatottabb kisebbség, akinek nincs lehetősége arra, hogy a saját életérdekeinek hangot adjon, ezért ránk hárul a feladat, hogy az ő életszempontjaikat is képviseljük” – közölte a politikus. Szócska Miklós a tablettával kapcsolatban a Hír TV Rájátszás című műsorában nyugtatta meg az embereket, „a regisztrációs kötelezettségnek eleget kellett tenni, de az abortusztabletta nem kerül alkalmazásra, az erről szóló döntés ugyanis állami hatáskör” – fogalmazott a szakpolitikus.

Biztonságossági aggályokra hivatkozva pert indított az abortusztabletta forgalomba hozatalát engedélyező határozat ellen egy konkurens cég – írja a Magyar Nemzet. A tabletta hazai forgalomba hozatalát lehetővé tévő államigazgatási határozatot májusban adta ki a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI).

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!